Acil nöbeti uygulaması yargıya taşındı

Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği (KAHED), aile hekimlerinin acil nöbeti uygulamasını yargıya taşıdı. Dernek yönetimi, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne dava açtı.KAHED Yönetim Kurulu Başkanı ve Aile...

Google Haberlere Abone ol
Acil nöbeti uygulaması yargıya taşındı

Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği (KAHED), aile hekimlerinin acil nöbeti uygulamasını yargıya taşıdı. Dernek yönetimi, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

KAHED Yönetim Kurulu Başkanı ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, Kahramanmaraş Valiliği'nin aile hekimlerine yönelik hastane acillerinde nöbet görevlendirmesi işleminin durdurulması ve iptali için mahkemeye başvurduklarını söyledi. AHED olarak acil nöbetiyle ilgili çıkan kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdüklerini belirten Tiyekli, “Bunla ilgili çıkan bir genelge vardı, onunla ilgili de Danıştay’a davamızı açtık. Yerelde de Kahramanmaraş Valiliği'nin yaptığı işlem için idare mahkemesine başvurduk. Adalete güveniyoruz, aile hekimlerine acilde yazılan nöbetlerin iptali için dava dilekçesi verdik.” dedi.

Aile hekimlerinin acil nöbetlerine gitmeme kararı aldığını hatırlatan Tiyekli, mahkemeye verilen dava dilekçesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aile hekimleri valilikler ile hizmet sözleşmesi imzalamış, işveren statüsünde 5258 sayılı kanuna göre işlemleri yürütülen hekimlerdir. Aile hekimliği bir istihdam modeli değil, hizmet alım modelidir. Aile hekimlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile yönetilmemektedir. Nitekim kanun koyucu, 5258 sayılı Kanun'da bu durumu açık olarak belirtmiştir. Aile hekimlerinin tüm hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve mevzuatından bağımsız olarak düzenlenmekte ve farklılıklar göstermektedir. Özel statülü aile hekimlerinin 657 sayılı Devlet Mamurları Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine tabi tutmak hukuk aykırıdır.”

“DEVLET, İNSANLARI ACİLE ÖZENDİRİYOR”

Sağlık alanında atılan yanlış adımlar sonucu devletin, insanları acile gitmeye özendirdiğini savunan Tiyekli, bunun sonucunda devlet hastanelerinin acil servislerinde sanal bir doktor açığının oluştuğunu kaydetti.

Popülist politikalar sonucu acilde tedavi gören hastalardan ücret alınmamasının yığılmalara neden olduğunu vurgulayan Tiyekli şöyle konuştu: “Yeni gelen nöbet uygulamasıyla 2’nci basamaktaki düzensizlikten doğan bir hekim açığı var. Devlet hastanelerindeki plansızlıktan dolayı, hastanelerde bir hekim açığı var. Aslında bir hekim açığı yok, burada bir yanlış politika var, insanlar acile gitmeye özendiriliyor. Normalde acile gitmemesi gereken insanlar bir şekilde popülist politikalarla acile özendiriliyor. Poliklinikte hastalar katılım ücreti vermek zorunda, ama devlet diyor ki ‘acile giden hiç kimseden para alınmayacak’, bu seferde vatandaş her şey için acile gitmeye başlıyor. Acil önünde yığılmalar oluyor, siyasi irade de bunun önüne geçmiyor, teşvik ediyor, acilde yığılma olarak görüyor ve acillerde sanal bir hekim açığı doğuyor. Aslında gerçek sistem uygulansa acillerde çok bir hekim açığımız yok. Bu durumda siyasi irade ne yaptı? İyi giden bir sistemi kötü sisteme feda etmeye çalışıyor. Devlet, hastanelerindeki bozuk düzeni yapmak için iyi giden aile hekimliğini de bozmaya uğraşıyor.”

Nöbet uygulamasının aile hekimliği ruhuna aykırı olduğunu savunan Tiyekli, hiçbir kanuni altyapısı olmayan nöbet uygulamasının en çok aile hekimlerini mağdur edeceğini söyledi.

Mesai saatleri içerisinde aile hekimlerine acil nöbeti yazıldığını dile getiren Tiyekli, “Aynı anda 2 yerde olmamız imkânsız. Devlet, bize hiçbir kanunu altyapısı olmadan ‘sizi idare edeceğim, saat 4’ten itibaren hastanede çalışın’ diyor. Vatandaşlar saat 5’ten sonra aile sağlığı merkezlerinde kimseyi bulamayacak. Kahramanmaraş’ta 3 devlet hastanesi acilinde saat 4’ten sonra görev yapmamız isteniyor. Aile Sağlığı Merkezinde hekimlerin görevi saat 5’te bitiyor, aynı anda 2 yerde olmamız imkânsız. Bu tamamen mantığa aykırı, bize ‘idare edin’ deniyor. Devlet idare ederek yönetilecek bir kurum değil. Sağlık bu kadar ucuz bir alan değil.” şeklinde konuştu.

İl genelinde 110 Aile Sağlığı Merkezinde, 310 aile hekiminin hizmet verdiğini ifade eden Tiyekli, tüm Türkiye’de aile hekimlerinin nöbetlere gitmeme kararı aldığını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar