Açıköğretim lisesini, 20 yılda 618 bin öğrenci bitirdi

Mili Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi (AOL) Müdürü Osman Özdemir, kurumun 20 yılda 618 bin öğrenciyi mezun ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Açıköğretim lisesini, 20 yılda 618 bin öğrenci bitirdi

Mili Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi (AOL) Müdürü Osman Özdemir, kurumun 20 yılda 618 bin öğrenciyi mezun ettiğini söyledi. Yurt içi ve yurt dışında 1,5 milyondan fazla insana hizmet verdiklerini kaydeden Özdemir, açıköğretim liselerinde aktif eğitim gören öğrenci sayısının 900 bini aştığını belirtti.

Kahramanmaraş’ta Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açıköğretim liselerinden mezun olan öğrencilere diploma töreni düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törene 12 Şubat merkez İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Mili Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi (AOL) Müdürü Osman Özdemir ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler ile aileleri katıldı.

Törende konuşan AÖL Müdürü Özdemir, geçmişte AÖL liselerinde 192 bin olan öğrenci sayısının 900 bini geçtiğini ifade etti. Öğrenci sayısıyla birlikte özellikle kadın öğrenci oranında da dikkat çekici bir yükseliş olduğuna işaret eden Özdemir, “Kadınlarımız maalesef eğitimde hep ikinci planda tutuldu. 2007 yılında Kahramanmaraş’ta bin 588 öğrencimiz vardı. Bunu 523’ü bayandı. Şu anda bu sayı 5 bin 905 öğrenciye çıkmış durumda. Türkiye genelinde açıköğretim liselerinde okuyan 900 bin öğrencinin 394 bin’i kadın öğrenci. Bu sayı 4 yıl önce sadece 80 bindi. Kadınlarımızın da mevcutlarının artması bizi son derece memnun ediyor. Çünkü eğitimli bir kadın, eğitimli bir annedir.” dedi.

Başında bulunduğu kurumun 1,5 milyondan fazla insana hizmet verdiğin hatırlatan Özdemir, açıköğretim liselerinin kendini ‘2’nci, 3’üncü sınıf vatandaş’ olarak gören insanlara hizmet ettiğini dile getirdi. ‘Bizim için her vatandaş, her zaman birinci sınıftır’ diyen Özdemir, “Biz onları 2’nci, 3’ncü sınıf vatandaş olarak görmüyoruz. Vatandaş her zaman birinci sınıftır. Ama bizim insanlarımız annesinin, babasının ötelediği, okula gitmiş, okulda idareci ve öğretmenin hışmına uğramış bu insanlarımıza kucak açıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada zoru başarıyoruz, imkansız biraz zamanımızı alıyor. Bundan 5 yıl önce Türkiye’de sadece 81 ilde açık öğretim hizmetleri yürütülürken, bugün ülkemizin tüm il ve ilçelerindeki merkezlerde açıköğretim hizmetleri yürütülür hale geldi. Bunun sonucu olarak 192 bin olan öğrenci sayımız şuan da 900 bin aktif öğrenciye çıktı. 20 yılık süreç içerisinde açıköğretim lisesinden bu zaman kadar 618 bin öğrencimiz mezun oldu.” diye konuştu.

“YURT DIŞINDA 17 MERKEZDE HİZMET VERİYORUZ”

Yurt dışında 17 ayrı merkezde Türk insanına hizmet verdiklerini de aktaran Özdemir, hizmetin sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını anlattı. Özdemir şunları kaydetti: “Vatandaşımız neredeyse bizde orada olalım düşüncesiyle yurt dışında da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şu anda yurt dışında 17 merkezde açıköğretim hizmetlerini yürüterek sınavlarını yapıyoruz. Libya, Arabistan, İran, Azerbaycan ve Avrupa’nın bir çok şehrinde sınav yapar hale geldik. Avrupa’da yakınlarınız varsa Türkiye’deki açıköğretim imkanlarından aynen yararlanabilirler.”

12 Şubat merkez İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, salonu dolduranların eğitimde yaşın olmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Ünlü türkücü İbrahim Tatlıses’in, ‘Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik?’ sözünü hatırlatan Anteplioğlu, “Artık insanlar istesin Oxford insanların ayağına geliyor. İlk, orta ve liseye devam edememiş ve okumak isteyen kişilere devletimiz imkanlar sunuyor. Evlerinde oturarak işlerine güçlerine devam ederek bu kurumlardan eğitim almaları sağlanıyor. Yeni yerleşim yerinde biz okul yapacak yer bulamıyoruz. Bütün arsalarımızı eğitim kurumlarımız için tahsis ettik. Amacımız ilimizdeki insanların değerli bir eğitim alarak hayat hazır hale gelmeleridir.” ifadelerini kulandı.

Mili Eğitim Müdürü Mesut Alkan ise bu yıl itibarıyla il genelinde açıköğretim okullarından 21 bin 628 öğrencinin bulunduğunu, bunlardan 686 öğrencinin lise diploması almaya hak kazandığını aktardı.
Konuşmaların ardından tören, açıköğretim liselerinden mezun olan öğrencilerin diplomalarını almasıyla sona buldu.

CİHAN

Yorumlar