Açık denizlerde 'Mehmetçik'in sağlığı da lojistiği de ona emanet

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görevi kapsamında Güney Afrika’da bulunan ve iki firkateyn ile bir korvete lojistik destek veren TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, içinde bulunan yeniliklerle Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki askerin...

Google Haberlere Abone ol
Açık denizlerde 'Mehmetçik'in sağlığı da lojistiği de ona emanet

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görevi kapsamında Güney Afrika’da bulunan ve iki firkateyn ile bir korvete lojistik destek veren TCG Yarbay Kudret Güngör Gemisi, içinde bulunan yeniliklerle Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki askerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Savaş gemilerinin yakıt, su, gıda ve lojistik malzeme ihtiyacını karşılayan gemi, ayrıca içinde bulunan her türlü cerrahi müdahaleye imkan tanıyan ameliyathanesi ve diş ünitesi ile askere hizmet veriyor.

Dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını desteklemek, Afrika ülkeleri ile tesis edilen ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlamak maksadıyla 17 Mart’ta Gölcük’ten ve 18 Mart’ta Çanakkale’den geçerek Afrika yolculuğuna başlayan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geldi. Milgem Projesi ürünü Milli Gemi TCG Heybeliada Korveti (F-511), TCG Gediz Firkateyni (F-495), TCG Oruçreis Firkateyni (F-245) ve TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595) lojistik gemilerinin görev aldığı seferde Güney Afrika kıtasında denize kıyısı olan ülkeler ziyaret edilerek, Türk kara sularının dışında ilk defa füze atış denemeleri yapıyor.

Seferde savaş gemilerinin göstermiş olduğu yüksek performansın yanında gemilere lojistik destek veren TCG Yarbay Kudret Güngör Denizde İkmal Muhabere Destek Gemisi de, önemli bir görevi üstleniyor. Muhabere gemilerinin yakıt, yağ, su, kumanya ve diğer lojistik ihtiyaçlarını karşılanmasında kullanılan gemi ayrıca içerinde barındırdığı cerrahi müdahale ameliyathanesi ve diş ünitesi ile seferde bulunan askerlerin sağlık sorunlarına yardımcı oluyor. Donanmanın en büyük gemisi olan TCG Yarbay Kudret Güngör Lojistik Gemisi’nde, 9 bin ton askeri dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı, 2 bin 600 ton su taşıma kapasitesi bulunuyor. Gemi ayrıca, seyir sırasında diğer gemilere yakıt desteği sağlayabiliyor. İki geminin aynı hızda gittiği bir anda güvertede bulunan yakıt pompalarından yakıt, jet yakıtı ve içme suyu diğer gemiye gönderilebiliyor.

Lojistik gemisi ismini ise 1992 yılında Display Determination 92 Tatbikatı esnasında 1 Ekim günü Ege Denizi'nde USS Saratoga’dan ateşlenen güdümlü mermilerin TCG Muavenet’in köprüsüne isabet etmesi sonucu şehit olan Yarbay Kudret Güngör’den alıyor. Gemide Şehit Yarbay için de bir köşe hazırlanarak, görev sırasında kullandığı askeri ve sivil malzemeler burada sergileniyor.

TCG Şehit Yarbay Kudret Güngör Lojistik Gemisi Kaptanı Albay Metin Çulcu, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun görev teşkilinin lojistik desteğini sağladıklarını belirterek, “Bugüne kadar gemilerimize 21 ikmalda 4 bin tona yakın yakıt ve su verdik. Bu gemilerin lojistik desteğini sağlamaktayız. Ana görev fonksiyonumuzu yerine getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

"HER AN ASKERİMİZE DESTEK VERİYORUZ"

Lojistik gemisi sağlık açısından da önemli bir göreve sahip. Açık denizlerde askerlerin olası sağlık problemlerini gidermek amacıyla ameliyathane ve diş ünitesi ile seyyar röntgen, anestezi ve ultrason cihazları bulunuyor. Gemide görev yapan Hava Tabip Binbaşı Oğuz Okul, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu adına 4 geminin personeline genel cerrahi uzmanı olarak görev yaptığını belirtti. Okul, “Geliştirilmiş, zenginleştirilmiş rol 1 seviyesinde bir revirdir. Personele seyir esnasında sağlık hizmetini en iyi şekilde vermektir. Diğer gemilerden farklı olarak bir anestezi ünitesi, seyyar röntgen cihazı ve ultrasonografi cihazı ile zenginleştirilmiştir. Acil müdahalemiz oldu. Kendi gemimizden ve diğer gemilerden müdahalemiz oldu.” dedi.

Diş Hekimi Tabip Asteğmen Uğur Canahan ise gemide bulunan diş ünitesi ile hastalara diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi çeşitli ağız sağlığı imkanları uygulandığını belirterek, “Personelimizin ağız ve diş sağlığı üzerine moral ve motivasyonunu üst düzeye taşıyacak şekilde dizayn edilmiştir. Hastalarımıza her an müdahale edebilmekteyiz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar