Açık büfede yiyeceklerin 3'te 2'si çöpe gidiyor

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Başaralı, açık büfe yemek uygulamasında yiyeceklerin 3'te 2'sinin çöpe gittiğini belirtti. Toplumun şehirleşme ile birlikte hayat tarzında birçok değişikliğe gittiğine dikkat çeken Başarılı,...

Google Haberlere Abone ol
Açık büfede yiyeceklerin 3'te 2'si çöpe gidiyor

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Başaralı, açık büfe yemek uygulamasında yiyeceklerin 3'te 2'sinin çöpe gittiğini belirtti.

Toplumun şehirleşme ile birlikte hayat tarzında birçok değişikliğe gittiğine dikkat çeken Başarılı, bunlardan birinin de son yıllarda oldukça yaygın olan açık büfe yemek kültürü olduğunu vurguladı. İnsanların açık büfelerde çok fazla yiyeceği bir arada gördüğü için 'her şeyden tatmalıyım' düşüncesi ile hareket ettiğini kaydeden Mustafa Başarılı, bu nedenle fazla miktarda peynir, omlet, krep, ekmek, tatlı, hamur, et çeşitleri gibi aynı türden yiyeceklerden tabağına aldığını ifade etti. Başaralı, alınan yiyecekler nedeniyle masanın üzerinin adeta küçük bir büfeye döndüğünü söyledi.

İnsanın onca yiyecek önündeyken sağlıklı ve lezzetli seçimler yapmasının zorluğuna işaret eden İl Müdürü Başaralı, "Kontrolsüz bir şekilde öğünün planlanması bireyin bedenine yük binmesine neden olur. Bu nedenle seçtiğimiz yiyecekleri tabağa yerleştirirken ölçüyü kaçırmamak önemlidir." diye konuştu.

Açık büfe ve her şey dâhil konseptiyle ortaya çıkan yemek israfına da dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Başaralı, "Her yıl milyonlarca insan tatil için ‘her şey dâhil’ konseptli tesisleri tercih etmektedir, ancak kendileri için hazırlanan gıdanın sadece üçte birini tüketmektedir, geri kalan ise çöpe gitmektedir." şeklinde konuştu.

Ege’de yapılan bir çalışmada vahim bir tablo ortaya çıktığını ifade eden Başarılı şöyle devam etti: "Bu çalışmada otellerdeki yemek israfının 5 Afrika ülkesini doyuracak noktaya geldiği saptanmıştır. Özellikle Akdeniz ve Ege’de ki oteller açık büfe ve her şey dâhil mantığıyla çalışmaktadır. Bu sistemle çalışan otellerde kişi başı yiyecek gıda hazırlığı 4 kilo civarındadır, oysa bir insanın günlük tüketebileceği maksimum gıda gramajı 1.3 kilodur. Yani hazırlanan malzemelerin ancak üçte biri tüketilmektedir, geri kalan gıdalar maalesef çok üzücü bir şekilde çöpe gitmektedir. Bu şekilde günlük çöpe giden gıda miktarı bin 500 ton civarındadır. Bu rakamın ortalama 150-200 gram yiyecek bulabilen Kongo Cumhuriyeti gibi 4-5 Afrika ülkesini doyurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır."

CİHAN

Yorumlar