'AB’ne tam üye olmadan müzakere masası bırakılmamalıdır'

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu üyesi İsa Tuzcu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) bekleme odasında 50 yılı aşkın süredir beklediğini söyledi. Müzakereye başlayan hiçbir ülkenin tam üye olmadan masadan kalkmadığını belirten...

Google Haberlere Abone ol
'AB’ne tam üye olmadan müzakere masası bırakılmamalıdır'

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu üyesi İsa Tuzcu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) bekleme odasında 50 yılı aşkın süredir beklediğini söyledi. Müzakereye başlayan hiçbir ülkenin tam üye olmadan masadan kalkmadığını belirten Tuzcu, bu nedenle müzakere sürecinin bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin, AB'ye aday ülkeler arasında Schengen vizesi uygulanan tek ülke konumunda bırakıldığını ifade eden Tuzcu, “Hukuki zemin korunarak, kişilerin ve malların serbest dolaşımı bir an önce sağlanmalıdır.” dedi.

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Barosu işbirliğiyle düzenlenen “AB’de serbest dolaşım ve Türkiye” konulu toplantı ADASO’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. ATO Başkanı Atila Menevşe, Gümrük Birliği sürecinin Türkiye ile AB ülkeleri arasında yoğun bir ticaret ve ortak üretim etkisi meydana getirdiğini vurguladı. Serbest dolaşımın büyük bir sorun olarak ortada bulunduğunu ifade eden Menevşe, “Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı bugün oldukça iyi seviyede sağlanabilirken, bunları üreten, pazarlayan ve sunanların dolaşımı halen katı kurallarla ve tek yönlü olarak kısıtlıdır. AB vize politikaları nedeniyle işadamlarımız halen uzun zaman kayıpları, bürokrasi, dokümantasyon ve maliyetlerle karşılaşarak vize problemi ile mücadele etmektedir.” diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan da, serbest dolaşımın acil şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Arıkan, aksi halde eksik bir gümrük birliği inşa edileceğini dile getirdi. Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ise Kopenhag Kriterlerini yerine getirmeyen Türkiye’nin AB’ye girmesinin çok zor olduğunun altını çizdi.

Adana Barosu’ndan Dr. Serhat Eskiyörük’ün başkanlığını yaptığı oturumda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal “Malların Serbest Dolaşımı”, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Kökkaş “Kişilerin Serbest Dolaşımı”, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Aslı Bilgin “Hizmetlerin Serbest Dolaşımı ve İş Kurma Hakkı” konularında sunum yaptı.

CİHAN

Yorumlar