Abdullah Cömert'in ölümüne neden olduğu belirtilen polis için 25 yıl istendi

Hatay'da Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada iddianame hazırlandı.

Google Haberlere Abone ol
Abdullah Cömert'in ölümüne neden olduğu belirtilen polis için 25 yıl istendi

Hatay'da Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada iddianame hazırlandı. Buna göre Cömert'in başına gaz fişeği kapsülü isabet ettiği iddiası iddianamede yerini alırken, şüpheli polis memurlarından A.K.nin kasten adam öldürmek suçundan 25 yıl hapsi istendi.

Hatay Cumhuriyet Savcısı Murat Üzüm tarafından hazırlanan iddianame Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. İddianamede Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulunun raporunda, 03.06.2013 tarihinde meydana gelen olay sonucu yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölüm nedeninin "atılan gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti' sonucu meydana gelmiş olduğu belirtildi. Raporda, gaz fişeğinin çarpması sonucu yaralanma ile meydana gelen ölüm arasında illiyet bağının bulunduğu bilgisine yer verildi.

İddianamede ayrıca tanıkların ifadelerinde yer alan "şortland tipi araçtan direk olarak Abdullah Cömert'e fişek sıkıldı." ifadelerinden yola çıkılarak o gece şortland tipi araçta görevli gaz atıcısı A.K.nin ifadesine başvuruldu.

İddianamede şu bilgiler yer aldı "Soruşturma dosyasında tüm tanık beyanları ve İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulunun 21.08.2013 tarihli raporuna göre, Abdullah Cömert'in kafasına gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu ölmüş olduğunun tespit edildiği ve bu hususta herhangi bir şüphenin bulunmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu olayın ise tüm dosya kapsamına göre 23.00 - 23.15 saatleri arasında gerçekleştiğinin tespit edildi. Kamera görüntülerinin ve mobese kayıtlarının incelenmesinde, Abdullah Cömert'in ölümüne neden olan gaz fişeğinin , 03.06.2013 tarih 23.10.24 saatinde şüpheli A.K.nin de içinde bulunduğu beyaz renkli 31 A 6297 plakalı polis akrep aracından atıldığı tespit edildi. Olay yerinin Yıldız Sokak ile Temiz Sokak’ın kesiştiği nokta, gaz fişeğinin atıldığı yer Gündüz Caddesi üzeri, gaz fişeğinin atıldığı yer ile maktulün bulunduğu ve vurulmuş olduğu mesafe 36 metre olarak ölçüldü. Şüphelinin söz konusu eylemi hukuki açıdan değerlendirildiğinde, olaylar esnasında gaz fişeği atmakla görevli olduğu, dosya kapsamına göre şüphelinin maktul Abdullah Cömert'i doğrudan hedef alarak onu öldürme kastı ile gaz fişeği ile ateş ettiğine dair herhangi bir delilin mevcut olmadığı, Adli Tıp 1. İhtisas Kurulunun raporu ve tarihli olay yeri krokisi birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin eyleminin olası kast ile insan öldürme kapsamında kaldığı görülmüştür.”

Adli Tıp Kurumu’nun söz konusu raporunda şüphelinin kullandığı gaz fişeğinin toplam ağırlığının 150 gram, uzunluğunun 115,5 mm, çapının 40 mm, ilk hızının 75 metre/saniye, yanma süresinin 20 saniye, azami menzilinin 90/150, gecikme zamanının 2 saniye, yayılma zamanının 20 saniye seklinde olduğu belirtildi. Olay yeri krokisinde de olay esnasında gaz fişeğinin ateşlendiği yer ile maktulün vurulduğu yer arasındaki mesafe 36 metre olarak hesaplanırken, gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin, birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı veya öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktulün ölümüne sebebiyet verdiği ifade edildi.

Savcılık iddia namesinde şüpheli A.K.nin eylemi gereği; “1-Şüphelinin eylemine uyan yukarıda gösterilen sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına. 2. İşlemiş olduğu kasti suç nedeniyle TCK'nın 53.maddesi uyarınca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına, 3. Adli emanetin 2013/1036, 2013/2472, 2013/1209, 2013/1163 sırasında kayıtlı bulunan eşyaların dosyada delil olarak saklanmasına, adli emanetin 2013/1126 ve 2013/996 sırasında kayıtlı bulunan eşyaların maktul Abdullah Cömert'in mirasçılarına iadesine. 4.CMK'nın 325/1 maddesi gereğince tüm yargılama giderlerinin olay tarihinde olayla ilgili şüpheli diğer polis memurlarının şüpheliden tahsiline karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur.” denildi.
CİHAN

Yorumlar