ABD'li emekli Asker Warden: Önemli olan Suriye'ye girmek değil, sonrasıdır

Dünya havacılık harp tarihinin masaya yatırıldığı sempozyuma (ISAW 2014), Körfez Savaşı dönemindeki Çöl Fırtınası Harekatı'nın mimarlarından John A.

Google Haberlere Abone ol
ABD'li emekli Asker Warden: Önemli olan Suriye'ye girmek değil, sonrasıdır

Dünya havacılık harp tarihinin masaya yatırıldığı sempozyuma (ISAW 2014), Körfez Savaşı dönemindeki Çöl Fırtınası Harekatı'nın mimarlarından John A. Warden'de katıldı. Suriye'de yaşanan gelişmeler üzerine ABD'nin olası bir hava harekatına ilişkin değerlendirme yapan Warden, önemli olanın bu ülkeye girmek değil, operasyondan sonra ülkenin nasıl yönetileceği konusu olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk sivil uçak fabrikasının kurucusu Nuri Demirağ'ın torunu Prof.Dr. Banu Onaral, Türkiye'nin II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında çok etkin olduğunu ancak sonradan edilgen hale geldiğini söyledi.

Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapıldı. Toplantının ara bölümünde basın mensuplarının karşısına çıkan isimler dikkat çekti. Türkiye'nin sivil havacılık tarihinin ilk ayağını oluşturan Nuri Demirağ'ın ABD'de yaşayan torunu Prof.Dr. Onaral önemli tespitlerde bulundu. Onaral, büyükbabası ve babasının birlikte çalıştıklarını ve dönemlerinde geliştirdikleri ancak seri üretime geçmeyen uçak modelinin öncü niteliğinde olduğunu belirtti. Türkiye'nin edilgen bir dönemden etkin hala geçtiğini belirten Onaral, "Büyükbabam ve babamın 1920'lerdeki çalışmaları sırasında Türkiye havacılıkta dünya ile eş zamanlı yıllarını yaşıyordu. Uçaklarını kendi tasarlaması, imal etmesi ve uçurması, onu tasarlayacak uçuracak kişileri yetiştirmesi önemli. Tabiiki bugünde Türkiye'nin gene belli alanlarda havacılık ve uzay gücüne katkı, arge, yenilik ve ürüne dönüşüm, sanayileşme konusunda katkı yapacak bir hale gelmiş olması benim için çok çok önemli." dedi.

Türkiye'nin 2. dünya savaşından sonra edilgenlik dönemine girdiğini belirten Onaral, "2. dünya savaşından önce ve sırasında çok etkiniz. Çok katkılarda bulunuyoruz. En azından sadece Eskişehir'deki Etimesgut'taki fabrikalarda değil, özel sektörde de uçağını yapıyor. Bazı modellerde pek çok yenilik vardır o dönem." dedi. Toplumların edilgenlik dönemler yaşayabileceğini ancak o geçmişini ve tecrübesini kaybetmeyeceğini belirten Onara, "Tekrardan bir nesil kalkar, yapılması gerekenleri yapar. Bu nesil o nesil. Bu konferans da o neslin hazırladığı bir konferans." dedi.

Bir dönemin ünlü ismi ve Çöl Fırtınası Hava Harekatı'nın mimarı sayılan Warden de bir değerlendirme yaptı. ABD'nin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından geçen yıl yapılan bir açıklamada ABD'nin Suriye'yi hava saldırısı ile vuracağı ve bunun Suriye'deki oyunu değiştirir miydi yönündeki soruyu cevaplayan Warden, "Evet, değiştirirdi ama ne yönde değiştirirdi, bence tartışılması gereken odur. Bunun çok dramatik bir etkisi olurdu. Belki sonuç olarak oyunda bir değişiklik olabilirdi ama sonrasında ne olacaktı. Çünkü biz gireriz, etkisi sakinleşir sonra ülkeyi kim yönetir, mevcut durumundan çok daha kötü bir yere gelebilir. O nedenle bizlerin kısa vadede etki uyandıracağı yönündeki değerlendirmelerden ve algıdan ben hoşnut olmuyorum." ifadelerini kullandı.

Hava Komodoru Padyy Teakle de hava güçlerinin önemini sürdürmekle birlikte istihbarat, mobilite ve keşfin çok önemli hale geldiğini ifade etti.
CİHAN

Yorumlar