ABD’li akademisyen Soltes: Hizmet Hareketi bu ülkeyi ve insanlığı düşünüyor

ABD'li akademisyen Prof. Dr. Ori Soltes, Hizmet Hareketi'nin bu ülkeyi ve insanlığı düşündüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD’li akademisyen Soltes: Hizmet Hareketi bu ülkeyi ve insanlığı düşünüyor

ABD'li akademisyen Prof. Dr. Ori Soltes, Hizmet Hareketi'nin bu ülkeyi ve insanlığı düşündüğünü söyledi.

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM), Ramada Plaza Otel'de 'Demokrasinin küresel yükselişinin Mevlana perspektifinden günümüze yansımaları' konulu konferans düzenledi. Konferansın konuşmacıları ABD'li akademisyen Prof. Dr. Ori Soltes ile gazeteci ve yazar Erkan Tufan Aytav oldu.

Ori Soltes, Hizmet Hareketi'nde asıl vurgunun, beklenti içinde olmadan, fedakarca harekete geçmek olduğunu vurguladı. Soltes, “Tanıştığım herkeste bunu gördüm. Gülen’in düşüncelerinden etkilenen herkeste karşılık beklemeden yardım etmeyi görüyorum.” dedi.

SOMUT DELİL YOK

Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi'ne yönelik ‘paralel yapı’ iddialarının somut bir delile dayanmadığını ifade eden Soltes, hareketle ilgili düşüncesini, “Bu ülkeyi ve insanlığı düşünüyorlar. Bireysel egoları düşünmüyorlar.” şeklinde özetledi. Soltes, “Birincisi, Fethullah Gülen Pensilvanya’da yaşıyor. İkinci olarak 'paralel devlet' iddiasıyla ilgili gerçeğe dayalı belge ya da kanıt görmedim. Üçüncü olarak da benim okuduklarımla, Fethullah Gülen’in yazdığı yazılar tutarlı olmayacaktır. Hizmet Hareketi'nde, yıllar içinde tanıştığım pek çok kişiye bakarak bunu söyleyebilirim. Paralel devlet olmakla ilgilerinin olması bile beni şaşırtacaktır. Türkiye’de zaten böyle bir şey olacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

BU BİR TALİHSİZLİK

Emniyet ve yargıda yaşananların ‘tuhaf şeyler’ olduğunu, ancak dünyada da benzerlerinin görülebildiğini belirten Soltes, “Kendisiyle ilgili kaygı duyan pek çok ülkede böyle şeylere başvurabiliyorlar. Ne yazık ki bu bir talihsizlik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin özellikle son 25 yıldır demokrasiyi yerleştirebilmek için çok mücadele ettiğini kaydeden Soltes, “Şu anda Türkiye’de olup bitenler aslında demokrasinin bir testi. Demokrasi var olmaya devam edecek mi, etmeyecek mi? Bunun bir testidir diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Ülkelerin demokrasiye geçiş süreçleriyle ilgili dünyadan örnekler veren Soltes, ABD’nin bile 75 yıldır demokrasinin ilkelerini uygulamaya çalıştığını vurguladı. Soltes, “Türkiye çok önemli bir kesişim noktasında. Demokratik süreç kriz anlarında da var olmaya devam edecek mi? Bunun testini görüyoruz. Yine de tarihe bakıp bunun çok basit bir şey olmadığını da anlamamız gerekiyor. Bunun basit olmadığını anladığımızda süreç çok daha kolay olacak.” şeklinde konuştu.

MEVLANA DA MOĞOL AJANI OLMAKLA SUÇLANDI

Erkam Tufan Aytav da Türkiye demokrasisinin gelişmesi açısından büyük misyonu olduğuna inandığı Fethullah Gülen’in yaşadıklarının Mevlana ile benzerlikler taşıdığına değindi. Aytav, “Mevlana, dönemindeki insanlar tarafından Moğol ajanı olarak suçlanmıştı. Aynısı Fethullah Gülen’in de kaderi. Hiç değişmiyor. Pek çok benzer taraflar var, Mevlana ile Hocaefendi arasında.” dedi.

CİHAN

Yorumlar