AB’den Türkiye’ye ‘hukuk devleti’ vurgusu

Avrupa Birliği (AB), rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından sonra çok sayıda emniyet mensubun görevden alınmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
AB’den Türkiye’ye ‘hukuk devleti’ vurgusu

Avrupa Birliği (AB), rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından sonra çok sayıda emniyet mensubun görevden alınmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. AB Komiseri Stefan Füle, kolluk güçlerin savcıların talimatı doğrultusunda hareket ettiklerine dikkat çekerek hukuk devletindeki işleyişi hatırlattı.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin kabinesinden yapılan yazılı açıklamada Türkiye’yi derinden sarsan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından sonra yaşanan gelişmeleri ‘endişe’ ile takip ettikleri vurgulandı. Emniyet personeline yönelik işlemlerden duyulan rahatsızlığı ‘‘Son dönemde yaşanan gelişmelerden (emniyet amir ve personelin görevden alınma ya da yer değiştirmeler) kaygı vericidir. Bu gelişmeler, süren soruşturmaları baltalayabileceği gibi yargı ve emniyet gücünün bağımsız bir şekilde çalışmalarını olumsuz etkileyebilir.’’ ifadeleri ile dile getiren Füle, ‘‘ Başlangıç tarihi olan 17 Aralık’tan itibaren soruşturmaları ve yargının bağımsız çalışmasını engelleyebilecek bu tür adımlardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yargının talimatı üzerine harekete geçen polisin kapasitesinin zayıflatılması, yolsuzluk dahil tüm iddiaların köklü bir biçimde araştırılması elzemdir.’’ sözlerine yer verdi.

‘ENDİŞELER DORUK NOKTAYA ÇIKTI’

Geçtiğimiz üç hafta içinde çok sayıda emniyet mensubunun görevlerinden uzaklaştırıldığına dikkat çeken Komiser Füle ‘‘Pazartesi gecesi Ankara’da 350 emniyet görevlisinin vazifeden el çektirilmesi endişelerin doruk noktasını teşkil eder hale geldi. Bu, yürütülen soruşturmaların özgür, tarafsız ve verimli bir şekilde yapılmasının önünü tıkayabilir.’’ dedi.

‘ÜYELİK KRİTERLERİN BAŞINDA HUKUK DEVLETİ GELİYOR’

27 Aralık tarihinde yaptığı açıklamaya atfen Stefan Füle ‘‘ AB’ye aday ülke olan Türkiye’nin üyelik için gerekli siyasi kriterleri yerine getirmesini istiyoruz. Bu kriterlerin başında ise hukuk devleti olmak geliyor. Buna göre, devlet, suç isnat edilenlerin ayrıma tabi tutulmadan şeffaf ve tarafsız bir şekilde muameleye tabii tutulmaları gerekiyor. Soruşturmalarda sonuca götürücü her engelleyici işlemden kaçınılmalıdır.’’ sözlerine yer verdi.
CİHAN

Yorumlar