ABD'den Türkiye'ye İran Engeli

ABD Ticaret Bakanlığı, uluslararası yaptırımlar ve ambargo altında olan İran'a uçak motoru satmaya çalışan bir Türk şirketi yüzünden 'acil önlem' aldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Türkiye'ye İran Engeli

Ticaret Bakanlığı, bir Türk şirketinin iki Boeing uçak motorunu İran'a satmasını engellemek için bir acil yönetmelik çıkardı ve hemen uygulamaya koydu. 



ABD'nin başını çektiği uluslararası yaptırımlar ve ambargo altında bulunan İran'a, Boeing motorları satma girişiminde bulunan Türk şirketi 3K Havacılık ve Lojistik, ABD Ticaret Bakanlığı'nı, uygulanan yaptırım ve ambargonun delinmemesi için derhal harekete geçirdi. 3K şirketinin, İran merkezli Pouya Havayolları'na satmak istediği Boeing marka jet uçak motorlarını İran'a satma girişimi, bakanlığın devreye girmesiyle birlikte askıya alındı. ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Mills'in imzasını taşıyan Ticaret Bakanlığı yönetmeliğinde, 3K ve Pouya'nın yanı sıra, motorları Türkiye'ye gönderen ABD merkezli Adaero Uluslararası Ticaret adlı şirkete de ağır sınırlandırmalar getirildi. Yönetmeliğe göre şirketler 180 gün boyunca ABD ihracat kontrol listelerinde bulunan herhangi bir ürünün ticaretini ya da teslimatını yapamayacak. Ayrıca bankalar içinde olmak üzere başka şirketler de söz konusu kuruluşları finansal yada ticari destek veremeyecek. Yönetmeliğin uygulanmaması durumunda, ABD'nin yargı sürecini başlatabilecek.

Yorumlar