ABD ve Suudi Arabistan'a sattı, şimdi Gana'ya alem üretiyor

Osmanlı döneminin ünlü alem ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu, Bursalı alem ustası Ayhan Savut'un yaptığı eserler, Suudi Arabistan'dan ABD'ye, Bulgaristan'dan Hollanda'ya kadar birçok ülkede cami ve kiliseleri süslüyor. Caminin...

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Suudi Arabistan'a sattı, şimdi Gana'ya alem üretiyor

Osmanlı döneminin ünlü alem ustalarından Bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu, Bursalı alem ustası Ayhan Savut'un yaptığı eserler, Suudi Arabistan'dan ABD'ye, Bulgaristan'dan Hollanda'ya kadar birçok ülkede cami ve kiliseleri süslüyor. Caminin modeline göre alem yapan Savut, bugünlerde mesaisini Gana’dan gelen alem siparişlerini yetiştirmek için harcıyor.

Namı Türkiye sınırlarını aşan Bakırcı Mustafa Efendi'nin oğlu Mehmet Lütfi Savut, yüksek tahsilini tamamladıktan sonra kaymakam olarak görev yapmış. 30 yaşına geldiğinde baba mesleğine merak salmış ve alem yapmayı öğrenmiş. İlkokul çağında babasının yanına gidip gelen torun Ayhan Savut ise zamanla alemciliğe başlamış. Kalın bakırdan kararmayan alem yapan Ayhan usta, şimdiye kadar ABD, Fildişi Sahilleri, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, İspanya, Danimarka, Çin, Almanya, Hollanda ve İngiltere'deki camiler için alem imal etmiş.

BABAMA YEMEK GÖTÜRÜP GELİRKEN MESLEĞİ SEVDİM

Meslekte 47’inci yılını yaşayan Ayhan Savut, şunları söyledi: "Mesleğe babamın yanında başladım. O da babasının yanında başlamış. Babama yemek götürüp gelirken mesleği sevdim. 40 yıldır dükkanım var. 47 yıldır da mesleğin içerisindeyim. Türkiye genelinde 14 tane alemci var ama ‘usta’ denilir mi denilmez mi bilemiyorum. Para kazanmak için herkes bir şey yapıyor. Kime sorsan ‘ben ustayım’ diyor. Dünyanın her yerine alem yaptım. 1979 senesinde Riyad’da Suudi Arabistan’ın Kralı’ın sarayının içerisindeki camiinin tüm alemlerini ben yaptım, halen pırıl pırıl duruyormuş. Arabistan’daki birçok camiye 1980’li yıllarda 2 kamyon alem sattım. ABD’, Hollanda’da İslam dernekleri var. Bulgaristan’a Müslüman olan tüm ülkeye alem yapmışımdır. Şimdi Gana’ya yapıyorum. 5 adet, şimdi ortaları kaldı. Yurt dışındaki camilerin alemleri zor oluyor. Yağışlı bölgeymiş orası. Ondan evvel Fildişi Sahilleri’ne verdik. Türkiye içerisindeki camilere alem yapıyorum. Kararmadığı için beni tercih ediyorlar. Muradiye Camii’ne 15 sene oldu kararmadı, Yıldırım Külliyesi’ndeki alemler 15 sene oldu."

Edirne'den Kars'a yüzlerce caminin alemini yaptığını belirten Savut, bazı alemleri 5 günde yaptığını, bazen de günde 5 alem imal ettiğini anlattı. Yılların ustası Ayhan Savut, çırak yetişmemesinden yakındı. Savut, "Yeni usta nereden yetişecek? Çırak gelmiyor ki usta yetişsin. Bizden sonra bu meslek, bilmiyorum belki birileri çıkar ama yerine adam gelmediği için usta yetişmiyor." dedi.

MİLLET UCUZA KANIYOR

Alem fiyatlarının 125 liradan başlayarak büyüklüğüne göre 2 bin 500 liraya kadar çıktığını belirten Ayhan Savut, şöyle devam etti: "İşin sırrı iyisini yapmak, yaptığınız alem kararmadığı zaman insanlar sizi buluyor. Herkes atıp tutuyor ama ben kalın bakır kullanıyorum. Bir başka alemci bir tane gösteriyor, yani 100 metre karelik daire gösteriyor, 50 metrelik daire satıyor. Ama ben o yolu tercih etmedim. Millet ‘ucuz olsun’ diye zarara uğruyor. Alanlar kabahatli. Başka birisinin sattığı alem üç ayda simsiyah oluyor. Şu alemin üzerine attığım kaplamayı bizim meslekte kimsenin ömrü yetmez. Bu işi yapanlar küçük esnaf. Benim kardeşim makine yüksek mühendisi, dünyayı gezdi, ne bulduysa ‘abi bunu kullan, şunu kullan’ dedi. Ben bu iş için servet harcadım. Teknolojiyle bizim mesleğin alakası yok. Pres kalıp almak lazım. 3-4 milyon dolar pres makinesi alması lazım, kime satacak. Mecburen el sanatı bu iş, başka alternatifi yok.”

CİHAN

Yorumlar