ABD ve Rusya'dan Türkiye'ye çirkin oyun

Türkiye'yi terör örgütlerine malî destek veren ülkeler listesine koymak için, ABD ve Rusya'nın ortak hareket ederek kara propaganda yaptığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Rusya'dan Türkiye'ye çirkin oyun

Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ ile ticaret yaptığına yönelik iddiaların perde arkası aralanıyor. Rusya'nın DAEŞ ile petrol ticareti yapıldığı, ABD'nin ise daha fazla mücadele edilmesi gerektiğine yönelik yaklaşımının sebebi ortaya çıktı: Hedef, Türkiye'yi terör örgütüne malî destek veren ülkeler arasına koymak!.. Dört senedir yeraldığı kara para listesinden 2014 yılında çıkan Türkiye'nin yeniden bu listeye alınmak istendiği belirtiliyor. Ekonomi yönetiminin değerlendirmelerine göre, ABD ve Rusya, Türkiye'yi terör örgütüne finans desteği sağladığı iddiasıyla köşeye sıkıştırmaya çalışıyor.

Star gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre; ilk adım ABD tarafından atıldı. ABD kendi özel istihbaratından gelen bilgileri Birleşmiş Milletler (BM) istihbaratı gibi göstererek dünya kamuoyunu etkiliyor. Özellikle ABD'deki bazı lobilerin "Dünya Finans Başkent Kulisi" piyasalarında Türkiye'yi zora düşürmek istediği belirtiliyor.

Rusya ise, DAEŞ ile petrol ticareti yapıldığına yönelik açıklamalarla hem Türkiye'yi teröre destek veren bir ülke olarak göstermeye çalışıyor hem de Esad rejimini koruyor. Malî Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 2018 yılında Türkiye'nin karnesini vererek yeniden değerlendirmeye alacağına dikkat çeken Maliye Bakanlığı kaynakları beyaz listeden kara listeye düşülebileceğini belirtti. Bu durumda Türkiye'ye yönelik para girişinde sıkıntı yaşanması bekleniyor.

Aynca ABD gibi ülkelerden Türkiye'ye para transferi yapmak isteyen Türk işadamları önemli zorluklarla karşılaşacaklar. Mesela, Türkiye'ye yapılacak yüklü miktardaki bir EFT için ilâve bilgiler istenebilecek. Türkiye'ye yönelik yürütülen uluslararası algı operasyonunun önlenmesi için iki yıllık süre içerisinde verilen ev ödevlerinin yerine getirmesi gerekiyor. Malî Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) sürece ilişkin gelişmeleri yalandan takip ediyor.

Enerji uzmanları da, petrolden günde 2-3 milyon ABD doları gelir elde eden DAEŞ'in, satışın büyük bölümünü Esad yönetimine yaparken, uluslararası pazarlara ise farklı güzergâhlar üzerinden gönderdiğini aktarıyor. Yollardan biri petrolün, Kürt tacirler tarafından önce İran'a ardından da Dubai'ye ulaştırılmasıdır. Rusya'nın da bu ticarette tesirli olduğu belirtiliyor. Kuzay Irak bankalarının kullanılarak paranın sisteme sokulduğunu dile getiren Maliye'ye yakın bir kaynak "Türkiye'ye yönelik tankerle petrol taşındığı iddiası gülüne. Ne kadar taşıyabilirsiniz ki? Burada sistem tacirler aracılığıyla petrolün Iran, Irak ve Suriye rejimi üzerinden uluslararası piyasalara satışı. Bunun için de para Iraklı bankalar üzerinden aklanıyor. DAEŞ bölgesinden bavullarla giden para buradan sisteme giriyor" tespitini yapıyor.

Türkiye küresel ekonomik buhran ve jeopolitik risklere rağmen uluslararası yatırımcıların ilgi odağında olan bir ülke. MASAK'a yakın kaynaklar Türkiye'nin yeniden kara listeye alınmasının uluslararası sermaye girişlerini olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çiziyor. Bazı uzmanlar ise uluslararası piyasalara 'terör örgütüne destek veriyor' mesajı ile Türkiye'nin ekonomik krizin içerisine sokulmak istendiğine dikkat çekiyorlar.

Yorumlar