ABD ve İngiltere'den referandum açıklaması

ABD ve İngiltere'den bugün yapılan açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki referandumu tanımadıkları, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana oldukları belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve İngiltere'den referandum açıklaması

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyinde bugün yapılan referanduma ilişkin hem ABD'den hem de İngiltere'den açıklama geldi. Her iki ülke de referandumu tanımadıklarını, Irak'ın toprak bütütnlüğünden yana olduklarını açıkladı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin Irak Kürt Bögesel Yönetimi'nin (IKBY) tüm tepkilere rağmen bugün düzenlediği referandumu desteklemediğini ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduğunu bildirdi. Johnson, IKBY’nin bugün düzenlediği referandumla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Birleşik Krallık bu referandumu desteklemiyor ve Irak’ın egemenliği ile toprak bütünlüğünü savunmayı sürdürüyor.” ifadesini kullanan Johnson, herhangi bir referandumun Irak hükümetiyle anlaşma içinde yapılması gerektiğini belirtti. Birleşik Krallık’ın, Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak arasında tartışma konusu olan bütün meselelerin müzakere edilmesini öngören alternatif bir plan teklif ettiğini hatırlatan Johnson, şunları kaydetti: “Bu alternatif Kürt halkının isteklerinin karşılanması için fırsat sunabilirdi. Kürt liderliğinin bir bölümünün bu teklifi reddetmiş olması üzücüdür. Irak’ın ve Iraklıların uzun vadedeki güvenliği ve refahı ancak diyalog ve iş birliğiyle sağlanabilir. Bütün tarafları referandumun ardından kışkırtıcı açıklamalar ve eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. Öncelik, DEAŞ ile mücadele ve kurtarılan bölgelerin istikrarı olarak kalmalı.”

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "DEAŞ'ı ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz." dedi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), Irak Kürt Bögesel Yönetimi'nin (IKBY) tüm tepkilere rağmen bugün düzenlediği referandumun bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyduğunu bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Irak'ın eğemenliği, toprak bütünlüğü ve birliğine saygı duyduğunu söyledi.

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında öne çıkan bütün sorunların "diyalog ve uzlaşı" yoluyla çözülmesi gerektiğini bir kez daha yineleyen Dujarric, "Genel Sekreter, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bugün düzenlediği referandumun bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyuyor." ifadesini kullandı.

Yorumlar