ABD'nin Kudüs vetosuna Türkiye'den ilk tepki

ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını İsrail lehine veto etmesine Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin bir kez daha tarafsızlığını yitirdiğini belirterek, veto kararından duyulan üzüntü dile getirildi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs vetosuna Türkiye'den ilk tepki

Sonhaberler | Haber Merkezi

Filistin tarafından BMGK'ya taşınan Kudüs tasarısı beklendiği gibi ABD tarafından veto edildi. 15 üyeli BMGK'nın veto hakkı bulunan 5 ülkesinden biri olan ABD, bütün üyelerin "evet" oyuna karşılık, "hayır" oyunu kullanarak tasarıyı veto etti. Filistin Yönetimi tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Kudüs'ün statüsünün iki tarafın da gözetilmesiyle ele alınmasını istiyor. Tasarının veto edilmesinden sonra ilk tepki Türkiye'den verildi.

Dışişleri Bakanlığından, Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarının ABD tarafından veto edilmesinin bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koyduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının 14 olumlu oya karşı tek bir aleyhte oyla veto edilmesininin esefle karşılandığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan söz konusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez."

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

ERDOĞAN İNGİLTERE BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştüğü ve görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Kudüs konusundaki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi. iki lider, başta savunma sanayii olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliğinin ve ilişkilerin her alanda daha da geliştiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirttiler. Görüşmede, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimiyle ortaya çıkan gerilimin bölge açısından endişe verici olduğu ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı May, barış süreci için iki devletli çözümün en akılcı yol olduğunun İsrail hükümeti tarafından da idrak edilmesi gerektiğini vurguladılar. Görüşmede, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı hazırlanmış olan karar tasarınının BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD tarafından veto edilmesine de değinildi.

İki lider, bölgedeki barış sürecini tehlikeye sokacak yeni gerilimlerden uzak durulması ve de sorunun çözümü için uluslararası toplumun yoğun çaba göstermesi gerektiğine dikkati çektiler. Görüşmede, Türkiye-İngiltere ilişkilerini daha da geliştirme konusunda mutabık kalındı.

Yorumlar