ABD'den sonra Afrin'e ilişkin bir açıklama da NATO'dan

NATO'dan yapılan açıklamada, ittifakın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması için her türlü yardımın yapılacağı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
ABD'den sonra Afrin'e ilişkin bir açıklama da NATO'dan

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye, Afrin'e operasyon hazırlıklarını sürdürürken konuya ilişkin bir açıklama da NATO'dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada özellikle bu toplantı ile benim NATO'ya da bir serzenişim var. Ey NATO siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz." demişti.

Bir NATO yetkilisi, PYD/PKK'nın ordulaşma çabasına değinerek, "Sınırı ihlal edilen Türkiye'ye yönelik yükümlülükleri kapsamında NATO'nun ne tür tedbirler aldığı" şeklindeki sorusu üzerine, "Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlamaya devam edilecek." yanıtını verdi.

Türkiye'nin çok değer verilen bir müttefik olduğuna vurgu yapan NATO yetkilisi, sözlerini şöyle sürdürdü: "NATO, Türkiye'ye giderek zorlu hale gelen güvenlik ortamında yardım etmeye devam ediyor. Türkiye'nin Suriye'den gelebilecek balistik füzelere karşı hava savunmasını güçlendirdik, Türk toprakları üzerinde erken uyarı sistemi (AWACS) uçuşlarını geliştirdik ve Ege Denizi'nin doğu kısmında donanma varlığımızı arttırdık. Tüm bunlar NATO'nun Türkiye'nin savunmasına güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ortaya koyuyor."

NATO'nun terör örgütü DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonunun üyesi olduğunu hatırlatan NATO yetkilisi, NATO'nun Suriye'de saha varlığının bulunmadığını bildirdi. Yetkili, bu çerçevede NATO'nun koalisyona AWACS gözetleme uçaklarıyla ve Iraklı güçlere eğitim vererek, destek sağladığını savundu.

ABD: AFRİN GÜNDEMİMİZDE YOK

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, "Afrin operasyon alanımız değil. Başta Ebu Kemal'in Kuzeyi ve Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki alanlar olmak üzere Orta Fırat Vadisi boyunca kalan ceplerde DEAŞ'ı yenmek üzere ortaklarımıza destek veriyoruz." dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Dillon, "koalisyonun, DEAŞ'ı Irak ve Suriye'nin belirlenmiş alanlarından çıkarmak ve bölgesel istikrarı artırmak için müteakip operasyonlar yapma misyonunun değişmediğini" kaydetti.

PYD/PKK'nın Afrin'deki unsurlarını destekleyip desteklemeyeceklerine ilişkin soruyu ise Dillon, "Afrin operasyon alanımız değil. Başta Ebu Kemal'in Kuzeyi ve Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki alanlar olmak üzere Orta Fırat Vadisi boyunca kalan ceplerde DEAŞ'ı yenmek üzere ortaklarımıza destek veriyoruz." şeklinde yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NATO SERZENİŞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün grup toplantısında yaptığı konuşmada NATO'ya tepki gösterdi. Erdoğan, "Burada özellikle bu toplantı ile benim NATO'ya da bir serzenişim var. Ey NATO siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Şu ana kadar siz ne tür bir tavır aldınız. Bunu kendilerine duyurduk, duyuruyoruz. Genelkurmay Başkanımız kendileri ile bu konuda görüşüyorlar, görüşecekler." dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: NATO SINIRLARINI KORUMAK TERÖRİSTLERE Mİ KALDI

Başbakan Binali Yıldırım Anadolu Medya Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Suriye'nin kuzeyine düşünülen 'terör ordusu'na sert tepki gösterdi. Başbakan Yıldırım, "NATO'nun sınırları, Türkiyenin güney sınırlarıdır. NATO'nun sınırlarını korumak, terör örgütlerine mi kaldı? Biz kendi sınırımızı koruruz. Her türlü ülkemize yönelecek bu terör faaliyetlerinin de üstesinden gelmesini biliriz. Fırat Kalkanı'nda bunu yaptık, icap ederse yeni alanlarda da bunu en güzel şekilde yerine getiririz. Bu günlerde gerçek dost ve gerçek dost olmanlar belli oluyor. Biz müttefiklerimize açık bir çağrı yapıyoruz, Siz tabii olduğunuz müttefikliğe uygun olarak hareket edecek misiniz yoksa Türkiye'nin içeride ve dışarıda başını ağrıtan çapulcularla iş tutmaya devam mı edeceksiniz?'' dedi.

Yorumlar