Abartılı yaşamayın, duyguları dengeli yaşamak depresyonun önüne geçiyor

Depresyon en sık rastlanan psikolojik sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle son yıllarda değişen ve zorlaşan yaşam koşullarının yanında Türkiye’de de görülen depresyon hastalarının oranının gün geçtikçe arttığını hatırlatıyor.

Google Haberlere Abone ol
Abartılı yaşamayın, duyguları dengeli yaşamak depresyonun önüne geçiyor

Depresyon en sık rastlanan psikolojik sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle son yıllarda değişen ve zorlaşan yaşam koşullarının yanında Türkiye’de de görülen depresyon hastalarının oranının gün geçtikçe arttığını hatırlatıyor. Türk insanının, çeşitlilik gösteren sosyolojik ve kültürel konumu nedeniyle duygularını daha yoğun yaşamaya meyilli olduğuna işaret eden Acıbadem Bursa Hastanesi Psikiyatri Bölümünden Dr. Bekir Tasalı, mutluluktan üzüntüye tüm duyguları normalden yoğun yaşamanın depresyona neden olabildiğine dikkat çekerek, "Duyguca yüksek toplumlarda depresyon daha sık gözleniyor. Bunun nedeni iniş çıkışların psikolojik tutarlılığı olumsuz etkilemesi." dedi.

Depresyonun Türkiye’de de önüne geçilmesi zor bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Tasalı şunları kaydetti: "Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve tedavi edilmediğinde çok daha ciddi ve kronik psikolojik hastalıklara neden olabilen depresyon, duygularını daha yoğun yaşayan toplumlarda daha sık görülüyor. Bunun en önemli nedeni, duygusal iniş çıkışların psikolojik tutarlılığı bozması ve mutlu anların yanında mutsuz anların da abartılı yaşanması. Akdeniz ikliminin etkisinde olan ülkelerde yaşayan insanlar daha heyecanlı bir karaktere sahip olabiliyor. Bu heyecan hali de tüm duyguların olması gerektiğinden daha yoğun ve yüksek yaşanmasına neden oluyor. Depresyonun önüne geçebilmek için duyguları orantılı yaşamak önemli. Depresyon; her huzursuz, sıkıntılı ve mutsuz an için kullanılmaya başlayan ‘moda’ bir tanım haline gelmeye başlasa da, gerçekten varlığı söz konusu olduğunda ciddi bir hastalık. Depresyon belirtilerinden şüphelenen bireylerin, kendi kendilerine tanı koymadan önce mutlaka bir psikiyatri uzmanına görünmesi ve gerekirse tedavi yöntemlerinin belirlenmesi gerekiyor."

Türkiye'de depresyonun klinik uygulamalarda sıklıkla gözden kaçtığında ve psikiyatri dışındaki branşların da bilinçsizce tanı koyabildiğine dikkat çeken Dr. Bekir Tasalı, "Doğru tedavi ile kısa sürede üstesinden gelinebilecek bir depresyon vakası, yanlış tanı ve tedavi uygulamaları yüzünden daha büyük psikolojik hastalıklarına dönüşebiliyor ve çözümü zorlaşıyor. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için, alanında uzman bir doktor gözetiminde olmadan bilinçsizce antidepresan kullanmamak gerekiyor. Depresyon nedenleri; iç kaynaklı olabildiği gibi, bir olay sonucunda tepkisel de olabiliyor. Bu tepkilerin en bilinenleri arasında; ölüm, boşanma, romantik hayal kırıklığı, maddi yıkımlar, alışılan bir çevreden ayrılma, önemli bir ayrılık ve sevgi duyulan her türlü kayıplar sayılabiliyor." diye konuştu.

Yaşanan bu olayların tek başına depresyona neden olmadığını belirten Dr. Bekir Tasalı, depresyonun görülebilmesi için, yaşanan olaylarla birlikte bireyin depresyonu yatkınlığının da söz konusu olması gerektiğinin altını çiziyor. Günümüzde depresyon hastalarının yüzde 70-80 rahatlıkla tedavi edilebildiğini vurgulayan Dr. Tasalı, "Bilim dünyasındaki hızlı gelişmeler ilaçlar içinde geçerli. Depresyon hastaları; bilinçli ilaç tedavisi, uygun meşguliyet tedavileri ve yeterli psikoterapötik yöntemlerle tedavi olabiliyor. Tedavide kullanılan birçok ilaç, kişinin yaş, kilo gibi özelliklerine göre yaşam konforunu etkilemeyecek şekilde düzenlenebiliyor. Depresyon önemli ölçüde tedavi edilebilir bir ruhsal hastalık olmasına rağmen yalnızca ülkemizde değil bütün dünyada hastalarda yeterli tedavi arama eğiliminin olmayışı birçok insanın hayatını mutsuz duygu ve düşüncelerle geçirmesine yol açıyor." dedi.

Depresyonun psikolojik şikayetlerinin yanında vücutsal şikayetlere de neden olabildiğinin altını çizen Dr. Tasalı, tedavilerle fizyolojik şikayetlerin de ortadan kalkabildiğini belirtiyor. CİHAN

Yorumlar