Abant toplantısına katılan eğitimciler: Temel hastalık; sınav

İstanbul'da başlayan 31. Abant toplantısında, eğitimdeki sorunlar ele alındı. Türkiye'de sınava dayalı bir eğitim sisteminin olduğunu belirten katılımcılar, "Mevcut sistemin temel hastalığı; sınav.

Google Haberlere Abone ol
Abant toplantısına katılan eğitimciler: Temel hastalık; sınav

İstanbul'da başlayan 31. Abant toplantısında, eğitimdeki sorunlar ele alındı. Türkiye'de sınava dayalı bir eğitim sisteminin olduğunu belirten katılımcılar, "Mevcut sistemin temel hastalığı; sınav. Eğitimdeki amaç; sınava hazırlamak. Dershaneleri kapatmaya çalışıyoruz ama aslında okullar birer dershane." görüşünü dile getirdi.

Conrad Otel'deki toplantının birinci oturumunda, ‘Türkiye’de Eğitim Sistemi’nin Mevcut Durumu’ başlığı altında eğitim konusu masaya yatırıldı. Oturuma; Prof. Dr. Eser Karakaş, Prof. Dr. Yunus Çengel ve Prof. Dr. Fatih Töremen’in katıldı.

Prof. Dr. Eser Karakaş, eğitimin Türkiye’nin en sorunlu sektörü olduğunu söyledi. Son 20-30 senede dünyadaki gelişmelere ayak uydurmada en çok direnen sektörlerden birinin eğitim olduğuna vurgu yapan Karakaş, "Whatsapp 19 milyar dolara satıldı. Eğitimle bunun ilişkisini kuramadığımız zaman Türkiye’nin geleceği karanlıktır.” dedi.

Türkiye'deki eğitim müfredatını eleştiren Karakaş, "Hiçbir öğrenci ve öğretmenin altından kalkması mümkün olmayan saçma sapan bir müfredatla karşı karşıyayız. Yapılması gereken; bu müfredattan beklentileri minimuma çekmektir. Mevcut eğitim sisteminde bir lise mezunundan 3 beklentim var. Birincisi; 4 işlemi mantığını iyi bilsin. Ana dilini, okumayı sevsin. İngilizce'de orta düzeye gelsin. Benim bu üçünün dışında lise mezunundan başka bir beklentim yok.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yunus Çengel de, Avrupa Birliği ülkelerindeki eğitim sistemini örnek gösterdi. Çengel, “Birincisi; ana dilde eğitim. Bu olmazsa olmazdır. İkincisi; yabancı dillerde gelişim. Üçüncüsü; temel matematik becerisi. Mevcut sistemin temel hastalığı ise sınav. Her şey sınava göre. Eğitimdeki amaç; sınava hazırlamak. Dershaneleri kapatmaya çalışıyoruz ama aslında okullar birer dershane. Öğrencileri sınavlara hazırlamaya çalışıyoruz. Sınav sisteminde mekanizma aynı işliyor. O yüzden sınavların nasıl hazırlandığı değil, sıralama hedef olduğu sürece bunu kimin sağladığı fark etmiyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Fatih Töremen de “Avrupa Birliği’nin eğitim konusundaki toplantıda şöyle bir sonuç çıkmıştı; geleceğin en güçlü ülkeleri, eğitim sistemleri en güçlü ülkeler olacaktır. Her ülke eğitim siteminin kalitesi konusunda ciddi çalışmalar yapmak zorunda.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar