AB Delegasyonu Müsteşarı Fantaroni: Basın özgürlüğünde ciddi endişelerimiz var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni, "Türk hükümetine özellikle basın ve medya özgürlüğü ile ilgili olarak ciddi endişelerimiz olduğunu biz ifade ettik" dedi.

Google Haberlere Abone ol
AB Delegasyonu Müsteşarı Fantaroni: Basın özgürlüğünde ciddi endişelerimiz var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni, "Türk hükümetine özellikle basın ve medya özgürlüğü ile ilgili olarak ciddi endişelerimiz olduğunu biz ifade ettik" dedi. Fantaroni, 16 Aralık Pazartesi günü imzalanacak Geri Kabul anlaşması ile Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme sürecinin resmen başlayacağını söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bursa’da Çelik Palas Otel’de medya temsilcileriyle bir araya gelen AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni, 2013 senesinin Türkiye-AB ilişkileri açısından oldukça önemli bir yıl olduğunu söyledi. Stefano Fantaroni şunları kaydetti: "Bunun da ötesinde önemli bir yıl olmuştur. 21 Ocak’ta Sayın başbakan Erdoğan, Brüksel’e önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret önemli; çünkü 4 yılı aşkın bir süreden sonra Brüksel’e düzenleyeceği ilk ziyaret olacak Sayın Başbakan Erdoğan’ın. Önümüzdeki Pazartesi çok önemli bir gelişmeye sahne olacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve bu konularla ilgili komisyon üyesinin katılacağı törenle çok önemli bir anlaşma olan geri kabul anlaşması imzalanacak. Belki Başbakan da katılabilir. Ama Geri Kabul Anlaşması önemli, çünkü Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat etmeye yönelik sürecin başlatılması açısından ve bu itibarla hazırlanan yol haritasının ilk aşamasını oluşturuyor. Geri Kabul Anlaşması tarihi bir anlaşmadır. Çünkü netice itibariyle Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerinin vizesiz seyahat etmesinin başlangıcını ifade ediyor. Türk makamları ve yetkililer tarafından AB katılım süreciyle ilgili olarak verilen beyanlardan memnuniyet duyuyoruz."

"MEDYA PATRONLARININ BAŞKA ŞİRKETLERİ DE OLUNCA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR"

Bir gazetecinin, Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki değerlendirmesi üzerine konuşan Stefano Fantaroni, basın özgürlüğü ve insan hakları ile ilgili detayların ilerleme raporlarında kolaylıkla bulunabileceğini dile getirdi. Fantaroni şöyle devam etti: "Ama şunu söyleyebilirim; özellikle basın ve medya özgürlüğü ile ilgili olarak ciddi endişelerimiz olduğunu biz ifade ettik. Ve bununda iki temel sebebi var. Biri medyanın mülkiyeti ile ilgili. Çünkü bildiğimiz üzere Türkiye'de medya kuruluşları büyük şirketlerin elinde ve bu şirketlerinde hükümetle bir şekilde kontrat ilişkisi bir ilişkisi söz konusu var. Buda gazetecilerin basın özgürlüğünü kısıtlar nitelikte etki yaratıyor. Bir diğer sebepte basında çok yaygın bir şekilde gördüğümüz gözlemlediğimiz kendi kendine yönelik sansür meselesi. Bununda sebebi resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalar ve yargının mevzuatı uygulamaya yönelik yaklaşımı. Örneğin bir gazeteci bir siyasetçiyi eleştirmek istediği zaman tabii ki; buna yönelik olarak bir dava açılacağını biliyorsa bu eleştiriyi yapmasına yönelik tavrını değiştirmesine neden oluyor."

"ŞANGAY GÜVENLİK ÖRGÜTÜ, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ÖRGÜTÜ DEĞİL"

"Başbakan Erdoğan, Rus lider Putin'den, Türkiye'yi Şangay İşbirliği Teşkilatı'na kabul etmesini istedi. Bunu nasıl değerlendireceksiniz?" sorusunu cevaplandıran Fantroni, Şangay İşbirliği Örgütü’nün güvenlik örgütü olduğunu kaydetti. Müsteşar Fantaroni, "Bu konuya ilk önce AB perspektifinden değil NATO perspektifinden yaklaşmak lazım. Bu herşeyden önce bir güvenlik örgütü. Bu sebeple de Şangay İşbirliği Örgütü'nde yer almak NATO'da yer almakla uyumlu olmayacaktır. Ben AB bakış açısından şunu söyleyebilirim; bu örgüte üye olan ülkeler demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında AB'nin görüşlerini paylaşan ülkeler değillerdir. Ben anladığım kadarıyla Türkiye ileri bir demokrasi haline gelmek isteyen bir ülke ve bununda bu ilkeleri paylaşmayan ülkelerin olduğu bir örgüte girerek nasıl olabileceğini ben anlamıyorum."
CİHAN

Yorumlar