AB Bakanı Çavuşoğlu’ndan AP’li liderlere: Valla kusura bakmasınlar

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, son internet ve HSYK düzenlemesi konusundaki ‘endişelerini’ dile getiren Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önde gelen isimlerine ‘kusura bakmasınlar’ diyerek cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu’ndan AP’li liderlere: Valla kusura bakmasınlar

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, son internet ve HSYK düzenlemesi konusundaki ‘endişelerini’ dile getiren Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önde gelen isimlerine ‘kusura bakmasınlar’ diyerek cevap verdi. Çavuşoğlu ‘‘Valla kusura bakmasınlar. Bizim gayemiz ve amacımız oradan bir iki arkadaşın endişesini gidermek değildir.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasını Türkiye’nin AB sürecinin selameti adına bu haliyle onaylamaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çağrıda bulunurken, Avrupa Parlamentosu’nun en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Hannes Swoboda, HSYK Kanunu’nun bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğüne yönelik “aleni bir saldırıya” dönüştüğünü söylemişti. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) heyetini bakanlıkta kabul eden AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP’li iki ismin HSYK düzenlemesine ilişkilerin tepkilerin sorulması üzerine ‘‘Valla kusura bakmasınlar. Bizim gayemiz ve amacımız oradan bir iki arkadaşın endişesini gidermek değildir. Bizim teklifimiz son derece açıktır. Erkler ayrılığına saygımız var. Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığın dışında yargının da kendi iç bağımsızlığı sağlanmadan güçler ayrılığından bahsedilmez.'' şeklinde konuştu.

"ŞU ANDA HSYK HEGEMONYASI VAR"

Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Şuanda bir HSYK hegemonyası vardır. O da blok liste seçimden kaynaklanan. O hegemonyadan tüm yargı sistemini ve yargı içindeki bağımsızlığı da sekteye uğratmaktadır. Bu da yargının bağımsızlığı bakımından da, güçler ayrılığı bakımdan da kabul edilir bir durum değildir. Öncelikle bunun giderilmesi gerekiyor.’’

"İLLA İKNA EDECEĞİZ DİYE BİR ŞEY YOK"

HSYK düzenlemesinde adalet bakanının yetkileri konusunda bir hassasiyet olması durumunda bunun AB ülkeleri ile karşılaştırılması gerektiğini savunan Çavuşoğlu, kendilerinin Avrupalı muhataplarına gerekli cevabı verdiklerini ifade etti. Çavuşoğlu, ‘‘Kendileri endişe eder, etmez veya bizim gayemiz illa onları şu konuda ikna edeceğiz diye bir şey değil. Samimi bir ortamda onlar da görüşünü söyler, biz de karşı öneri ve tekliflerimizi sunuyoruz.’’ sözlerine yer verdi.


CİHAN

Yorumlar