AB Bakanı Çavuşoğlu: Nereden çıktı o söylentiler?

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet ve HSYK düzenlemesi konusunda AB Komisyon Üyesi Füle’nin kendisine mektup yazması ve müzakerelerin durma noktasına geldiği söylentileri karşısında ‘‘Nerede çıktı o söylentiler?’’ diye.

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu: Nereden çıktı o söylentiler?

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet ve HSYK düzenlemesi konusunda AB Komisyon Üyesi Füle’nin kendisine mektup yazması ve müzakerelerin durma noktasına geldiği söylentileri karşısında ‘‘Nerede çıktı o söylentiler?’’ diye tepki gösterdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ve RATEM Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Çavuşoğlu, kabulde bir gazetecinin Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle imzasıyla, kendisine hitaben yazılan mektuba binaen ‘‘HSYK ve internet düzenlemeleriyle ilgili AB’den 5. mektubun size geldiği söyleniyor. Nedir beklentiler? Öte yandan müzakerelerin neredeyse durma noktasına geldiği söylentileri var. ’’ demesi üzerine ‘‘Nerede çıktı o söylentiler?’’ diye cevap verdi. AB Bakanı Çavuşoğlu, sonrasında AB diyalog sürecinde görüşlerin bazen mektup, bazen telefon bazen de ikili görüşmelerde aktarıldığına dikkat çekerek, son mektubun yeni bir uygulama olmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, ‘‘Ama nedense bu sanki olağanüstü bir durummuş gibi ya da Türkiye’ye mektupla ültimatom veriliyormuş gibi bir algı yansıtılmaya çalışılıyor. Bu doğru değildir’’ diyerek, AB’den gönderilen mektubun içeriğinden ziyade usulünden söz etti.

‘AK PARTİ OLARAK HER TÜRLÜ DİYALOGA AÇIĞIZ’

AB ile son derece samimi bir diyalog ortamı içinde olduklarını savunan AB Bakanı Çavuşoğlu, bundan kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini kaydederek ‘‘Bunun, çok büyük bir olaymış gibi yansıtmanın hiçbir anlamı yok.’’ dedi. Hükümet olarak internet yasasıyla ilgili toplumdaki tereddütlerin giderilmesine yönelik somut adımlar attıklarını ifade eden Çavuşoğlu, ‘‘Bu duyarlılığımızın bir göstergesidir. İktidar olarak, AK Parti olarak ve TBMM olarak her türlü diyaloga açık olduğumuz buradan da belli oluyor.’’ şeklinde konuştu.

BAKANDAN AB’YE ÇAĞRI: SÖYLEYİN DEĞİŞTİRELİM

HSYK konusunda ise AB’den somut teklifler beklediklerini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘Türkiye’de şuanda çıkmış HSYK yasasını içeriğine baktığınız zaman, bize desinler ki ‘şu ülkeden daha geridesiniz’, biz düzeltelim. Bunu söyleyemiyorlar. Niye söyleyemiyorlar. Çünkü biliyorlar ki, Avrupa ülkelerin birçoğunda bakanın yetkisi ve gücü Türkiye’deki son düzenlemedeki bakan yetkisinden çok daha fazladır. Diyoruz ki, ‘karşılaştırın, hangisinden geriyse bize söyleyin’. Bu kadar açık ve şeffaf somut bir teklifte bulunuyoruz.’’ sözlerine yer vererek Türkiye’deki hukuk alanındaki reformları kimsenin göz ardı etmemesi gerektiği çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, HSYK’de bir reformun yapılmasının şart olduğunu iddia etti.

‘ABD, BİZE UYARIDA BULUNACAK SON ÜLKELERDEN’

Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: İnternet yasasıyla ilgili ‘biz de merak ederdik, acaba Wikileaks’te daha hangi belgeler var? Herhalde Amerika onu durdu, yasakladı. İnternet ve diğer konulardaki düzenlemeler ve engellemelerle ilgili herhalde bize en son uyarıda bulunacak ülkelerden bir tanesi de dostumuz, müttefikimiz ABD’dir. Bunu hala dostluk grubu başkanlığını yürüten bir arkadaşınız olarak söylüyorum."

CİHAN

Yorumlar