AB Bakanı Çavuşoğlu: Biz de AB’ye hayal kırıklığımızı ilettik

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında AB yetkililerince sıkça dile getirilen hayal kırıklığı ve endişeler konusunda Türkiye olarak AB’nin atması gereken adımlar konusunda duyulan haya.

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu: Biz de AB’ye hayal kırıklığımızı ilettik

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında AB yetkililerince sıkça dile getirilen hayal kırıklığı ve endişeler konusunda Türkiye olarak AB’nin atması gereken adımlar konusunda duyulan hayal kırıklığını dile getirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin Türkiye’de son dönemde yaşananların hayal kırıklığı ve kuşku uyandırdığı ifadelerinin hatırlatılması üzerine AB Bakanı Çavuşoğlu, hayal kırıklıklarının karşılıklı olduğunu anlattıklarını söyledi. Çavuşoğlu, "Bizim kendilerine cevabımız son derece net oldu. HSYK’da kendilerine şunu söyledik ‘Avrupa’da bakanın yetkileri bakımından en demokratik saydığınız ülkenin örneği ile bizimkini karşılaştıralım, Türkiye’de şu noktada geri adım var derseniz biz o noktayı düzelteceğiz’ dedik’’ şeklinde konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, ‘bizim bakan iyi siyasetçilerdir ama Türkiye’deki siyasetçilere güvenmiyoruz, bakan yetkisini kötüye kullanabilir’ yaklaşımını kabul etmedikleri vurgusunda bulundu.

"FÜLE DAHİL HEPSİ ‘ÇOK HAKLISINIZ’ DEDİ"

Sosyal medya ve Twitter konusunda AB Bakanı Çavuşoğlu, "Burada önemli olan düşünce ve basın özgürlüğü ile kişilerin özel hayatının gizliliğinin korunması arasındaki dengeyi nasıl koruyacağız?"’ diyerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. ve 10. maddesine atıf yaparak bu dengenin çok iyi güzel korunduğuna dikkat çekti. Yazılı ve görsel medya gibi sosyal medyanın da mahkeme kararlarına uyması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Füle de dahil, hepsi ‘Çok haklısınız, bu konuda da mutlaka bir düzenleme gelmeli. Ama bizim eleştirimiz Türkiye’de bu konuda alınan tedbirin fazla olması’ diye söylediler. Yapıcı eleştirileri kabul ederiz. Ama muhataplarımıza bu soruları sorma hakkımız da vardır.’’ dedi. Twitter’in Türkiye’de bir ofisinin olması gerektiğini savunan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye tarafının AB’ce atılması gereken adımlar konusundaki hayal kırıklıklarının anlatıldığını söyledi.

"TÜRKİYE’Yİ DIŞARDA CİDDİ BİR KARALAMA KAMPANYASI VAR"

Hükümet kanadından ‘AB yetkilileri işin aslını bilmeden tepki veriyor’ eleştirilerinin AB’nin kapasitesine bir haksızlık olup olmadığının sorulması üzerine ise AB Bakanı Çavuşoğlu, "Şu bir gerçek ki Türkiye’yi dışarda ciddi bir karalama kampanyası var. Bu konuda CHP’nin Brüksel Ofisini açarkenki söylemine baktığınız zaman o zaman CHP’nin iddiası böyleydi.’’ diyerek ülkenin imajının bir kere bozulduğu takdirde o imajın yeniden düzelmesi için çok yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini savundu. ‘‘Yanlış ve yalan bilgilerin aktarılmasını doğru bulmuyoruz. Bunlardan bir tanesi de Andrew Duff’la bizim aramızda yaşandı.’’ sözlerine yer veren Çavuşoğlu, ‘‘Bir gidip mülakat ayarlıyorsunuz, bu mülakatta kişi kendi görüşünü söylüyor. Andrew Duff için geçerli bu. Şimdi bu kişinin görüşünü Türkiye’ye gelip de bunun tamamen AB’nin görüşü, AP’nin kararıymış gibi kamuoyuna yansıtmak ne kadar gerçekçi ve ne kadar faydalı?’’ diyerek haberin Türkçesi ve İngilizcesi arasında farklılıklar olduğunu iddiasını yineledi.
CİHAN

Yorumlar