99 yıl önce savaşan ülkeler anma için biraraya geldi

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Şehitler Abidesi’nde uluslararası anma töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
99 yıl önce savaşan ülkeler anma için biraraya geldi

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Şehitler Abidesi’nde uluslararası anma töreni düzenlendi. Törene, 32 ülkenin temsilcileri katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Yeni Zelanda'yı Genel Vali Jerry Mateparae, Avustralya'yı Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson ve Suriye'yi Geçici Hükümet Başkanı Ahmat Tomeh temsil etti.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU BAYRAĞI ÇEKİLDİ

Geçen yıl 29 ülke temsilcisinin katıldığı anma töreninde yine Özgür Suriye Ordusu bayrağı da çekildi. Törene Türkiye’nin yanısıra Yeni Zelanda, Avustralya, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Romanya, Irak Gürcistan, Urdun, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sri Lanka, Suriye ve Yemen katıldı.

Anma töreni, Çanakkale Savaşları’na katılan ülkelerin çelenklerinin Şehitler Abidesi holündeki Atatürk anıtına koyulmasıyla başladı. Temsil edilen ülkelerin bayrakları, önceden göndere çekildi. Savaşta yaşamını yitiren askerler anısına saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı, İstiklâl Marşı okunup göndere Türk bayrağı çekildi.

'ÇANAKKALE BİR İNSANLIK ANITIDIR'

Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, "Her iki taraftan 500 binden fazla insan kaybına yol açan Çanakkale vücudun fenne karşı koyması, bir gençlik avunması, kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşıdır. Çanakkale'de 'bir tepe alındı' veya 'kaybedildi' demek, 2–3 bin insan öldü demektir. Çanakkale, savaşın tüm acımasızlığına karşı bir insanlık anıtıdır." dedi.

Fransa 100. Yıl Törenleri Başkanı General Elrick Irastorza ise, "Birçoğu bugünün şartlarına göre hayal edilmesi çok zor, dayanılmaz şartlar altında, çok uzaklardan gelen bu askerlerin fedakârlığı, bizleri saygı duymaya ve düşünmeye sevk etmektedir. İnsanlığın tanıdığı birinci büyük dünya savaşının ertesinde denenen girişimlerin hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını ve en kötüsü, sanki 10 milyon asker ve bir o kadar da sivil boşuna ölmüş gibi neredeyse bir nesil sonra ortaya çıktığını kabul etmek gerekir. Bu acı topraklarda ölen askerlerin hepsi sonuçta buna katkıda bulunmuştur ve kendilerine bundan dolayı sadece saygı duymalıyız. Korkunç bir yıkım ve insanlığın uzun tarihinde tartışılmaz bir kesinti yaratan bir savaşın ertesinde, insanlar arasında en kıymetli değeri barış olan insanlığı bilinçlenmeye sevk ettikleri için bu askerlere bir çeşit minnet duymamız gerekmektedir. O zamandan bugüne başka dramlar da yaşanmıştır ancak hiç kuşku yok ki bunların boşuna olduğunu muhakeme etmeye ve yıkıcı etkilerini reddetmeye daha yakınız. Aylar boyunca aklın alamayacağı bir vahşetle canları toprağa gömen ve ölüleri topraktan çıkaran mermilerin düştüğü bu topraklarda hepimizin biraraya gelmesi, dünkü düşmanlar ve bugünkü müttefikler arasında alınan yolu takdir etmemizi sağlamaktadır ancak şunu kabul etmemiz gerekir ki bu alanda hiçbir şey kesin olarak kazanım değildir. Halklar arasında kardeşlik kine, diğerinin korkusuna, farklılıkların korkusuna ve içe kapanıklığa karşı uzun bir savaş olarak kalacaktır." şeklinde konuştu.

'ÇANAKKALE SAVAŞLARI BİZİM İÇİN BİR ZAFERDİR'

Bakan Yılmaz, burada toprağa verilen evlatlarını andıklarını vurgulayarak, "Çanakkale Savaşları, bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askerî başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir. Çanakkale, burada temsil edilen tüm ülkeler için de savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zaferdir. Burada bugün, toprağa verdiğimiz evlatlarımızı anıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız miras, dayanağını geçmişe dayalı husumetten değil, dostluk ve barıştan almalıdır. Gurur ve mutlulukla ifade etmek isterim ki Çanakkale, geçen zaman içinde evlatlarımızın fedakârlıkları ve hayatları pahasına kurduğu barış ve dostluğun özel bir sembolü haline gelmiştir. Bugün bu topraklarda yan yana yatan askerlerimizin mezarları da daima bir barış anıtına dönüşmüştür. Büyükbabalarını yitirmiş olan bizler, bugün dünyaya güçlü bir barış mesajı vermek üzere biraraya geldik. Ortak amacımız ve arzumuz, dünyaya dostluk, barış ve kardeşlik mesajı vermektir. Bu dostluk sahnesinde verilmiş ve verilecek olan barış mesajlarının, özellikle çatışmaların ve gerginliklerin sürdüğü bütün bölgelere yayılması ve tüm dünya halkları tarafından benimsenmesi temennimizdir. Gelibolu Yarımadası’ndaki savaşın içinden gelen bir komutan olarak Anafartalar kahramanı unvanı alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Barış, milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur.’ sözünü tüm hayatımıza hakim kılmalıyız." dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törene telekonferansla katıldı. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri Solo Türk gösterisi sergilendi. Çanakkale İl Müftüsü İbrahim Öcüt, "Şehadet" konulu bir konuşma yaptı ve dua etti. Anma töreninde ayrıca mehter marşları çalındı, onur kıtası, dost ülkeler askerî birlikleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve izcilerin katılımıyla resm–i geçit yapıldı. Son olarak Sembolik Türk Şehitliği ziyaret edilip karanfiller koyuldu. CİHAN

Yorumlar