9 yıldır koruyucu ailelik yapan Kızılay çifti, Emre'de çocuk sevgisini tattı

Kızılay çifti, Emre'de çocuk sevgisini, Emre de yeni evinde aile özlemini giderdi. Kayseri’de çocuğu olmayan Murat ve Hürmet Kızılay çifti, yetiştirme yurdunda kalan hiperaktif hastası Emre’ye koruyucu aile oldu. 9 yıldır evlat özlemini...

Google Haberlere Abone ol
9 yıldır koruyucu ailelik yapan Kızılay çifti, Emre'de çocuk sevgisini tattı

Kızılay çifti, Emre'de çocuk sevgisini, Emre de yeni evinde aile özlemini giderdi. Kayseri’de çocuğu olmayan Murat ve Hürmet Kızılay çifti, yetiştirme yurdunda kalan hiperaktif hastası Emre’ye koruyucu aile oldu. 9 yıldır evlat özlemini onda gideren Kızılay çifti, Emre’yi bırakmak istemiyor.

    Korunmaya muhtaç çocukların belli bir süre içerisinde aile ortamında yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla mevzuatla belirlenen şartları yerine getiren herkes koruyucu aile olabiliyor. Türkiye'de halen 3 bin 593 çocuk koruyucu aile yanında kalıyor. En fazla koruyucu aile ise İzmir, İstanbul ve Ankara’dan sonra Kayseri’de. 142 Kayserili ailenin yanında toplam 152 çocuk bulunuyor. 15 yaşındaki Emre de aile ortamında büyüyen çocuklardan birisi. Daha bebekken ailesi tarafından yetiştirme yurduna yerleştirilen Emre, 6 yaşına kadar devletin korumasında kaldı. Emre’nin aile sıcaklığı özlemi uzun süre çocukları olmayan Murat ve Hürmet Kızılay çiftinin koruyucu aile olma talebiyle son buldu. Aynı zamanda hiperaktif hastası olan küçük Emre, koruyucu aileyle birlikte yeni bir hayata başladı. 9 yıldır Emre’ye bakan Kızılay çifti, onda çocuk sevgisini, Emre de yeni evinde aile özlemini giderdi. Hastalığının tedavisinde ilerleme gözlenen Emre, yeni hayatından çok memnun. Emre, “Ailemi çok seviyorum. İyiki bana koruyucu aile olmuşlar. O’nlarla çok mutluyum.” diyor.

    Evlat sevgisini Emre’ye bakarak yaşayan Murat ve Hürmet Kızılay çifti de, hayatlarından memnun. Koruyucu aile olmaya biraz tereddütlü karar verdiklerinin belirten Hürmet Kızılay, “Hiperaktif olduğu için de ilk zamanlarda Emre’nin bakımı biraz sıkıntılı oldu. Ancak aile ortamında tedavisinde ilerleme kaydedildi. Emre artık bizim çocuğumuz.” diyor. Doğurmak kadar yetiştirmenin de önemli olduğunu vurgulayan Kızılay, annelik duygusunu onda tattığını ve Emre’yi akrabalarının da çok sevdiğini dile getiriyor.

    Koruyucu baba Murat Kızılay da, “Emre’yi yanımıza alarak onu yetiştirip okula gönderdik. Bize evlat sevgisini tattırdı.” diyor. Devlet korumasında ve yetiştirme yurtlarında kalan diğer çocukların da aile ortamında büyümeleri gerektiğini ifade eden Kızılay, özellikle çocuğu olmayanlara koruyucu aile olmaları tavsiyesinde bulundu. Kızılay, “Bu çocuklarımızın topluma faydalı bireyler olarak yetişmesini istiyorsanız bir elinden de siz tutun.” çağrısında bulundu.

    KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir. TC vatandaşı, sürekli Türkiye’de ikamet ediyor olmak, 25-65 yaşları arasında, en az ilkokul mezunu ve düzenli gelire sahip olmak gibi özellikler de mevzuatla belirlenen şartlar. Koruyucu aile olanlar bakımını üstlendiği çocuğa 18 yaşına kadar bakıyor. Bu süre içinde devlet de koruyucu aileyi, maaş ve çeşitli imkânlardan faydalandırıyor. Aileye verilen para çocuğun yaşına göre değişirken, koruyucu ailelik yapanlar sigorta kapsamına alınıyor. CİHAN

Yorumlar