9 ülkenin öğrencileri Van'da stand açtı

Van'da 7'nci Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliği kapsamında 9 ülkeden öğrenciler, açtıkları stantlarla ülkelerini tanıttı. Etkinlikte, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Suriyeli çocukların savaşı anlatan sesiz...

Google Haberlere Abone ol
9 ülkenin öğrencileri Van'da stand açtı

Van'da 7'nci Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliği kapsamında 9 ülkeden öğrenciler, açtıkları stantlarla ülkelerini tanıttı. Etkinlikte, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Suriyeli çocukların savaşı anlatan sesiz tiyatrosu, Filistin ve Güney Kore'li öğrencilerin kendi kültürleriyle ilgili gösterileri büyük bir ilgiyle izlendi.

7'inci Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliği, Van'ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapıldı. Suriye, Filistin, Azerbeycan, Güney Kore, Ürdün, Suudi Arabistan, Kenya, Afganistan, Türkmenistan'dan gelip Van'da okuyan öğrenciler stand kurup kendi ülkelerini tanıttı.

Açılış yabancı uyruklu Enes Sartani'nin Kur'anı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Yedi İklim Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karahocagil konuşma yaptı. Amerika'da 700 bin yabancı uyruklu öğrenci olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karahocagil, "Ülkemizde 1991 yılında yapılan atılımlarla gittikçe artan bir uluslararası öğrenci sayısına sahip. Son 3 yılda ise atılan ciddi atılımlarla ancak 55 bine ulaşmış durumda. Ülkemize 1991'den 2011'e kadar, 100 bin uluslararası öğrenci geldiğini biliyoruz. Bunlardan 80 bini eğitimini yarıda bırakarak ülkelerine döndüğünü biliyoruz. Bu da demek oluyor ki, bu 80 bin insanı ciddi hayal kırıklıklarıyla ülkelerine geri göndermişiz demek" diye konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal İse, YYÜ'ye uluslararası öğrenci almaya 3 yıl önce başladıklarını belirterek, "9 ülkeden çadır kuruldu ama üniversitemizde 13 ülkeden öğrenci var. Öğrencilerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Suriyeli öğrencilerimizin de ciddi burs sorunu var" diye konuştu.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise 55 bin uluslararası öğrenci Türkiye’de eğitim gördüğünü belirterek, “Öğrencilerin bu kadar rekabete rağmen bu ülkeyi tercih etmeleri de üniversitelerimizin olgunluk seviyelerinin takdir edilmesi gerekiyor. Ama aynı zamanda bu ülkenin son 10 yılda ortaya koyduğu gelişme de ciddi ivme oluşturmuştur. Hazırlanan bir raporda, 500 yıldır bu toprakların onlarca farklı sebeplerden dolayı birçok kültürden insanlara ev sahipliği yaptığını gösterdi. Hatırlayacak olursak, çok yakında zamanda Saddam'ın zulmünden kaçak Kürt kardeşlerimize, şimdi de Esad'ın zulmünden kaçan Suriyeli kardeşlerimize kucak açan bu topraklardır. Biz zulme uğrayana ve her bakımdan imdat isteyene imdat vermeye her zaman hazır olduk." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Suriyeli çocuklar sesiz tiyatro gösterisi yaptılar. Suriyeli çocukların savaşı anlatan gösterisi büyük ilgi gördü. Ardından da Filistinli öğrenciler ve Güney Koreli öğrenciler geleneksel çalgılarıyla geleneksel halk dansı gösterisi yaptı. Vanlıların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, standları gezen vatandaşlar Güney Koreli öğrencilerden çubukla pilav yemeği öğrenmeye çalışmaları da gülüşmelere neden oldu.

Vali ve beraberindekiler daha sonra etkinliğin açılış kurdelasını kesip öğrencilerin kurduğu stantları gezerek onlardan bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar