9 bin kişi okuma yazma kursundan mezun oldu

Muş Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü’nün 2013-2014 eğitim öğretim yılında açtığı 810 okuma yazma kursundan 9 bin 434 kişi yararlandı.

Google Haberlere Abone ol
9 bin kişi okuma yazma kursundan mezun oldu

Muş Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü’nün 2013-2014 eğitim öğretim yılında açtığı 810 okuma yazma kursundan 9 bin 434 kişi yararlandı.

Muş’ta Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu toplantısında Muş Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü’nün 2013-2014 eğitim öğretim yılında açılması planlanan ve açılan kurslarla ilgili istatistiki bilgiler ve yapılan çalışmalar açıklandı. Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Vedat Büyükersoy, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Emniyet Müdürü Faik Aksu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Birçok kişinin kendisine iş başvurusunda bulunduğunu açıklayan Vali Vedat Büyükersoy, işi ve hiçbir tecrübesi olmayan vatandaşların Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslardan faydalanmalarını istedi.

İş isteyenlere iş bulamadıklarından dolayı iş arayandan daha fazla üzüldüğünü ifade eden Vali Büyükersoy, şöyle konuştu: “Yaklaşık 2 -3 ay önce ilk toplantımızı yapmıştık. Muş’ta ihtiyaç duyulan halk eğitim kursları ile ilgili talepleri almıştık. Aslında burada Valinin talimatından daha çok talep önemli. Yoksa bunlar talimatla olacak şeyler değil. Özellikle hayat boyu eğitim bizim Halk Eğitim Merkezlerimizin olmazsa olmazı. Hayat boyu eğitim, meslek sahibi olmak için gerekli olan bir şey. İnsanoğlu eğitilebilen varlıkların içinde, eğitime en duyarlı olanı. Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Muş ili 80. veya 81. sırada yer almakta, bu da bizi üzmektedir. Geri kalmışlığın sebebi iş, istihdam ve aşın da olmamasıdır. Zaman zaman şahsıma iş talebiyle gelen vatandaşlarımız olmakta. O vatandaşlarımız bize müracaat ettiklerinde, müracaatlarına cevap vermek mümkün olmamaktadır. Devlet ticaretle iştigal eden bir kurum değildir. Gelişmiş ülkelerde, gelişmiş ekonomilerde devlet ticaret alanından çekilmiştir. Türkiye’de bu konuda çok büyük mesafe almıştır, doğrusu da budur. İş isteyen vatandaşlarımız memurluk sınavı veya farklı şekilde kamunun sağladığı imkanlar dışında farklı bir uygulamamız yoktur. Toplum yararına çalışmada biz kura usulü kuradaki vatandaşlar arasından seçmekteyiz. Ancak genel olarak kalıcı istihdam KPSS ile yapılmaktadır. Bunun dışında artık kamu istihdam kapısı değildir. Benim işim yok, aşım yok diyen bireylerin önce kendilerini geliştirmesi gerekir. Bu konuda Halk Eğitim Merkezleri çok önemli görevi ifa etmektedir.”

“Biz özellikle gelir getirici alanlarda kurs açılmasını arzu ediyoruz” diye ifade eden Vali Büyükersoy, “Vatandaşların taleplerinin dikkate alınması istiyoruz. Vatandaşlardan talep gelmediği taktirde ikinci bir yol var Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün işsiz olan kitlelerle temasa geçip, onları bu konuda, yani Halk Eğitimin vermekte olduğu kurslar konusunda bilgilendirmeleri ve onların da müracaatlarını sağlamalı. Bunun dışında üçüncü bir alternatif kalmıyor. Bize müracaat edildiğinde iş için biz iş veremeyeceğimizi ifade ettiğimizde, o gençlerimizin yüzündeki acıyı hissediyoruz. Onlar zannediyor ki sadece kendileri üzülüyor, hayır, emin olun ki onlardan çok biz üzülüyoruz. Halk Eğitim Merkezlerimiz sizler için var, sizleri eğitmek, sizlerin bilgi, beceri ve kabiliyetlerini işe, aşa hazır hale getirmek için var. Bilgisi, becerisi, kabiliyeti olan asla işsiz kalmaz. Eğer bilgisi, becerisi, kabiliyeti yeterli değil ise farklı alanlarda takviye yapmalıdır.” dedi.

45 yaş ve üstü olan vatandaşların okumaz yazmaz oranları yüksek olduğunu ifade eden Tatlı, şunları söyledi: “Bayanların içeride yaptıkları, ekonomik hayata çok fazla etkisi olmayan işlemler. Ancak, ben bugün şunu beklerdim. İlimizin en önemli sorunlarından birisi eğitim sorunu olarak okumaz yazmaz sayımızın çok yüksek oluşudur. Özellikle kırsalı yüksek olan ilimizde, 45 yaş ve üstü olan vatandaşlarımızın okumaz yazmaz oranları yüksek. Burada 25 binden bizim yaptığımız araştırmalar net değil çünkü kişinin beyanını dikkate alıyoruz. En fazla 15-45 yaş aralığında olan 5 bin 500 ile 6 bin arasında okumaz yazmaz oranımız var. Geriye kalanın tamamı 45 yaş ve üstü. Özellikle açık öğretim sistemi ile okuyan vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda kültür derslerini de yüz yüze vermeye bizler hazırız. Açık öğretimdeki bayanların, açık öğretim sistemindeki dersleri rahat verebilmeleri için yüz yüze eğitim. Talep olması durumunda biz bu konuda öğretmen görevlendirmelerini yapıp, bu bayanlarımızın yüz yüze eğitimle kendilerine güvenebilecek şekilde sınavlara girmelerini sağlayacağız. İl genelinde Hayat Boyu Öğrenme Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü söylendiğinde, akla gelen biçki nakış kurslarıdır. Ama bizler biçki nakış kurslarını veren birer kurum olmayı gerçekten istemiyoruz. Bizler toplumu dönüştürmek üzere ekonomik ve sosyal anlamda talebi olan her konuda yanlarında olmayı isteriz. Doğru nefes almak isteyen varsa, bu konuda da katkı vermeye hazırız. Biz talebe cevap vermek için 111 kişilik bir eğitim kadrosuyla bekliyoruz. Ancak taleplerin gelmesi gerekiyor.”

Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Savaş Bulan ise 2013-2014 eğitim öğretim yılında açılması planlanan ve açılan kurslarla ilgili istatistiki bilgiler ve yapılan çalışmaları kapsamında sosyal, teknik ve okuma yazma kursları hakkında detaylı bilgi verdi. 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılında 263 türde 613 adet kurs açılmasının planlandığını ifade eden Bulan, şu ana kadar toplam 296 kurs açılmış olup, toplam 5742 kursiyerin katıldığını söyledi. Bulan, “Mesleki teknik kurslar açılan kurs sayısı 170 olup toplam 3411 kişi faydalanmıştır. Sosyal kültürel kurslarda açılan kurs sayısı 128 olup toplam 2839 kişi ve okuma -yazma kursları kapsamında ise 84 kurs açılıp toplam 1513 kişi faydalanmıştır.” şeklinde bilgi verdi.

Kurslarla ilgili yapılan bilgilendirme ve sunumdan sonra açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk 5 ovası arasında bulunan Muş’ta ben yaş meyve ve sebze ile ilgili kurslar beklerdim, bağ yetiştiriciliği ile ilgili kurslar beklerdim, ancak maalesef bunlardan hiçbir tanesi yok. Yeni eklediğimiz sadece doğalgaz tesisatçılığı ile ilgili bir kurs var. Bu toplantının amacı ilin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bizlerin hizmet vermesidir.” CİHAN

Yorumlar