850 madencinin çalıştığı ocak kapatılıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA kömür işletmesinin üretim durdurma kararı aldığı açıklandı. İşletme Müdürü Zeki Arslan Soma’da yaşanan maden faciasının ardından işverenlerin tedirgin olduğunu söyledi....

Google Haberlere Abone ol
850 madencinin çalıştığı ocak kapatılıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA kömür işletmesinin üretim durdurma kararı aldığı açıklandı. İşletme Müdürü Zeki Arslan Soma’da yaşanan maden faciasının ardından işverenlerin tedirgin olduğunu söyledi.

Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesi Özel HEMA kömür işletmesinin yapılan denetimler sonucu bir üretim panosunda çalışmalar durdurulduğu belirtildi. Soma'da yaşanan maden faciasında şehit olan 301 madencinin ardından Zonguldak ve ilçelerinde ki özel maden ocaklarında denetimler sıklaştırıldı. Denetimlerle birlikte bazı sahalarını kiraya veren Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) tespit ettiği yanlış üretim yapılan bazı ocaklara ise kapatma cezaları uygulamaya başladı.

HEMA kömür işletmesinde TTK’nın bir panoda üretimi durdurması üzerine 23 işçi şirket tarafında sözleşmeleri fesih edilerek işten çıkarıldı. Hema Endüstri A.Ş. Kandilli Kömür İşletmeleri Müdürü Zeki Arslan, bu durumun devam etmesi halinde maden ocağının tamamen kapatılacağını söyledi. Hema Endüstri A.Ş. Kandilli Kömür İşletmesi Müdürü Arslan TTK’nın yaptığı denetimler sırasında bir panodaki üretimi durdurduğunu ifade etti.

Arslan açıklamasında “Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun 05.06.2014 tarihi yazısıyla birlikte başlayacağı panomuzdaki üretimin durması sonucu oluşan iş gücü fazlalığı ile iş gücüne gereksinimimiz kalmadığından iş sözleşmesinin 4800/1 sayılı 7, 18 maddeleri gereğince sekiz haftalık ikmal süresinin sonu olan 29.08.2014 tarihinde bütün yasal hakları ödenerek fesih edileceği ihtaren bildirir şeklinde duyuru yaptık. Eğer bu süreç olumlu şekilde sonuçlanmazsa bu böyle devam edecek.” dedi.

Gazetecilerin “Maden Ocağının kapatılması söz konusu mu?” şeklindeki sorusunu da cevaplayan Arslan “Kapatılması söz konusu. Yani bu diyalog ortamı oluşturulmazsa kapatılır” şeklinde cevap verdi. Soma’da yaşanan maden faciasının ardından işverenlerin tedirgin olduğunu anlatan Arslan “Taş Kömürü Kurumu’nun 05.06.2014 tarihli yazısı var. Bizim üretim panomuzun durdurulmasına dair. Bir durdurma talebi var daha doğrusu. Bu talep sonucunda işverenimiz durdurdu. Yani hemen TTK’nın durdurma yetkisi olmasa da bunun bir Soma olayından sonra işverenlerimiz tedirgin oldu. Madeni işletme, yatırım yapma öyle koyla bir iş değil. Zaten başlı başına bir risk. Bu da işverenimizi tedirgin etti. Dolayısıyla durdurdu yani üretimi. Açıklamamız bu" dedi.

AK Parti Ereğli ilçe Başkanı Fatih Çakır ve bazı yönetim kurulu üyeleri de kapatma konusu ile ilgili İşletme Müdürü Zeki Arslan'a ziyaret gerçekleştirdi. CİHAN

Yorumlar