8 ilde halkın kronik hastalıklarını araştırıyorlar

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Sağlık Araştırması (PURE) projesi kapsamında Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı 8 ilde yürütülen bir çalışma olduğunu belirterek,...

Google Haberlere Abone ol
8 ilde halkın kronik hastalıklarını araştırıyorlar

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Sağlık Araştırması (PURE) projesi kapsamında Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı 8 ilde yürütülen bir çalışma olduğunu belirterek, "Bu çalışmada halkımızın kronik hastalıklarını araştırıyoruz. Kocaeli’nde projeye 2 bin kişi katılıyor. 6 yıldır devam eden proje ile Kocaeli’nin sağlık haritasını çıkarıyoruz."dedi.

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Oğuz ve ekibi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz’ı makamında ziyaret etti. Kocaeli’nde 6 yıldır devam eden PURE(İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Sağlık Araştırması) kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’yla iş birliği yapan Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, projeye katkı ve desteklerinden dolayı Büyükşehir’e teşekkür etti.

"SAĞLIK POLİTİKAMIZI BELİRLEYECEK"

Projenin Türkiye’de Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı 8 ilde yürütülen bir çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz, “Bu çalışmada halkımızın kronik hastalıklarını araştırıyoruz. Kocaeli’nde projeye 2 bin kişi katılıyor. 6 yıldır devam eden proje ile Kocaeli’nin sağlık haritasını çıkarıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum“ ifadesini kullandı. Misafirlerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Poyraz, ‘’Bu çalışmada elde edilecek verilerin sağlık politikamızda belirleyici olması çok önemli. Bu çok değerli ve faydalı çalışmayı birlikte devam ettiriyor olmaktan dolayı mutluyuz” ifadesini kullandı.

"2110 KİŞİYE CHECK-UP YAPILDI"

Dünya Sağlık Örgütü, Prof .Dr. Aytekin Oğuz, Doç. Dr. Neşe İmeryüz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ve Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay tarafından yürütülen Kocaeli PURE çalışması kapsamında 2110 kişiye check-up ve anket uygulaması yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi PURE proje grubu, ulusal ve uluslar arası sağlık politikalarının şekillenmesinde önemli bir veri kaynağı ve temeli oluşturuyor. Türkiye’nin kentsel ve kırsal kesimlerinde değişen yaşam tarzı ve risk faktörleri ile ilişkili kronik hastalıkların tespit ve takip edildiği bir çalışma olan projeye, tüm Türkiye genelinde 4 bin, Kocaeli’nden 2 binin üzerinde kişi katılıyor. Kocaeli, Aydın, Antalya, Gaziantep, İstanbul, Malatya, Nevşehir ve Samsun illerinde 35-70 yaş aralığındaki kişilerin sağlık durumlarının ele alındığı proje 6. yılında.

"HAREKET ET KOCAELİ"

Proje kapsamında elde edilen veriler kapsamında; Kocaeli’nde 2009 yılında 35-70 yaş grubunda yüzde 51,8 olan obezite oranı, 2012 yılında yüzde 55’e yükseldi. Toplumumuzda 38-73 yaş aralığında her iki kişiden birinde metabolik sendrom olduğu tespit edildi. Bel kalınlığı, şekerde yükselme, kan yağlarında trigliseridin artması ve HDL kolesterolün düşmesi olan metabolik sendrom, Kocaeli’nde 2009 da yüzde 4,7’lik bir artışla yüzde 49,6’ya yükseldi. Kocaeli’nde bel çevresi genişliği 38-73 yaş arası kadınlarda 96,3 cm, erkeklerde ise 99,8 cm olduğu tespit edildi. Kocaeli’nde 35-70 yaş arası kişilerde diyabet görülme sıklığı 2009’da yüzde 11,8 iken 2012’de yüzde 17’ye yükseldi. Bu sonuçlar doğrultusunda Kocaeli halkının hayat tarzlarında değişiklikler yapması, fiziksel hareketliliği arttırmasının öncelikli bir gereklilik olduğu tespit edildi.

CİHAN

Yorumlar