8 Bin Yıllık Mağara Resimlerine Spreyle Adlarını Yazdılar

Latmos Dağı'ndaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu bölgede, bazı kayaların üzerine sprey boyayla bir gezgin grubunun adı yazıldı.

Google Haberlere Abone ol
8 Bin Yıllık Mağara Resimlerine Spreyle Adlarını Yazdılar

Muğla ve Aydın il sınırları içerisindeki tabiat harikası Bafa Gölü'nü çevreleyen Beşparmak (Latmos) Dağı'ndaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin yer aldığı bölgeye, bir takım kayaların üstüne sprey boyayla bir gezgin grubunun isminin yazılıp, fotoğraf ve görüntülerinin sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması, tepkilere sebep oldu. Bodrum Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi Başkanı Ayşe Temiz, yapılanı 'çirkinlik' şekilde nitelendirirken; Assos Doğa Gezginleri Grubu, tepkiler üstüne fotoğraf ve görüntüleri sayfadan kaldırıp, özür diledi.

ÇADIR KURUP TARİHİ MEZARLARI GEZDİLER

Merkezi İzmir'de bulunan Assos Doğa Gezginleri Grubu'nun, iki hafta herşeyden önce Bafa Gölü'ne düzenlenen tabiat tarih ve kültür turuna 40 gezgin katıldı. Çadır kurarak bölgedeki tarihsel ve kültürel kaya mezarlarını, mağaraları gezen grup, bol bol fotoğraf çekti.

SPREY BOYAYLA GRUBUN İSMİNİ YAZDILAR

İki gün devam eden seyahat esnasında bir takım gezginlerin Beşparmak Dağı'ndaki 8 bin yıllık tarihsel geçmişe sahip kaya resimleri bulunan kayalara sprey boyayla seyahat grubunun ismini yazıp, fotoğraf ve videolarını sosyal paylaşım sitelerinde paylaşması tepkilere sebep oldu. Doğa ve tarih tutkunları ile arkeologların hummalı tepkileri üstüne grup, dün görüntü ve fotoğrafları sayfadan kaldırdı.

TAHRİBAT NEDENİYLE GEZGİNLERE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi eski Müdürü ve arkelolog Ayşe Temiz, başkanı yer aldığı Bodrum Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi binasındaki matbuat izahatsıyla Latmos'taki tarih kaya resimlerine sprey boyalı taribat sebebiyle gezginleri eleştirdi. Temiz, 'Biz, Bafa Gölü ve etrafını biz taş ocakları ve cehalete karşı korurken, gezginlerin (Assos Doğa Gezginleri) korunması lüzumlu kayalara kırmızı sprey boya ile verdikleri ziyan ve çirkinlik olacak iş degil. Filmin 2.53. dakikasına bakınız. Bir kısmı Aydın bir kısmı Muğla il sınırları içerisinde bulunan, Antik çağda 'Latmos' adını taşıyan Beşparmak Dağı, insanoğlunun göçebelikten yerleşik sisteme geçmesine koşut şekilde gelişmiş, değişen hayat biçiminin ifadesi şekilde yorumlanan ve şimdiye dek bütün kaya resmi sanatı içinde, konu ve resim dili açısından tek olma niteliğine sahip tarih öncesi kaya resimlerini içerisinde bulundurmaktadır. En erken dönemlerden itibaren Latmos mukaddes dağlar içerisinde yerini almıştır. Zirvesinde eski Anadolulu 'Fırtına Tanrısı' ile mahalli bir dağ tanrısı kutsanmaktaydı. Burası tıpkı sürede bir yağmur ve bolluk kültünün merkezi şekilde vazife görüyordu. Sosyo-kültürel değişimlere karşın bu kült geleneği Osmanlı Dönemi'ne kadar devam etmiştir 1970'li zamanlardan bu yana, Latmos Dağı'nın vahşi coğrafyasında köylülerden, çobanlardan ve avcılardan almış yer aldığı bilgilerle, 1994 yılından buyana tarih araştırması oluşturan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından arkeolog Dr. Anneliese Peschlow, burada tarih anlamda oldukça çok bulgulara rastlamıştır. Bugüne kadar bulunan resimler 170'den fazladır. Araştırma sürdükçe de daha çıkacaktır. Peschlow, bölgenin, arkeolojik SİT şekilde korunması ve ulusal park şekilde belirlenmesi için uğras vermektedir. Bulunan kaya resimleri bölgenin tarihini günümüzden 8 bin yıl öncesine aittir' dedi.

'KAYALARI BOYAYANLARIN TAŞ DEVRİ KAFASINDAN FARKI VAR MI?'

Temiz, şöyle devam etti: Latmos kaya resimlerinde fazla aşırı sayıda insan figürünün çiftler ve gruplar şeklinde betimlenmesi, araştırmacının yorumuna kıyasla bereketlilik ve ilkbahar törenleri, geçiş ritüelleri ve ya düğün törenlerini yansıtmaktadır. Batı Anadolu'nun erken dönemlerine ilişkin bu resimler, bütün dünyada örnekleri bulunan kaya resim sanatı içerisinde benzersiz şekilde bilinmektedir. Latmos Dağı ve derhal eteklerindeki Bafa Gölü ve Latmos Dağları'nı meydana getiren içerisinde feldspat bulunan gnays (granitin metamorfize bulunan çeşidi) kayaları ile bir bütün şekilde hem tarihsel açıdan, hem de tabiat açısından bir bütündür ve dünya da nadir bulunan bir bina ve güzelliktedir. Bizler buranın ulusal park olması için bütün hazırlıklarımızı sürdürürken bir küme gezgin, gezeceğiz diye alana gitmiş ve on bin yıllık antik resimlerin yer aldığı kayalıklara marifetmiş bu şeklinde sprey boya ile grubun adını yazmışlar yetmemiş fotoğraf ve video çekip facebookta paylaşmışlar. Yetmemiş bir de 'İşte biz her yerde böyle adımızı yazarız iz bırakırız' diyorlar. Lanet olsun sizin bıraktığınız ize. Bu ayıptır, bilgisizlik diyemeyeceğim sebebi ise grubun çoğu kültürlü insanlardan oluşuyor. Bizler Bafa Gölü ve etrafındaki on binlerce yıllık tarih ve kültürü, taş ocakları ve cehalete karşı korumaya çalışırken, 'Gezeceğiz' diye alana gidenlerin ve kayaları boyayanların taş çağı kafasından farkı mevcut mı?

'BÖYLE BİR HATAYI KABUL ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Assos Doğa Gezginleri Grubu Kurucusu ve Sözcüsü Gökhan Çapkın ise tepkiler üstüne yaptığı izahatda, 'Durumu Bafa gezisinden sonra başkalık ettik. Gruptan birileri kayalara boya ile ova yazmışlar. Bunu bağışlamak mümkündür değil. Gösterilen tepkilere biz de tam olarak katılıyoruz ve bugün sabah Bafa gölündeki dostlarımıza telefon ederek boyanan kayanın derhal temizlenmesi hakkında istekte bulundum. Kaya, bugün temizlenecek. Böyle bir hatayı kabul etmemiz ve tasvip etmemiz söz konusu değil. Tepki belli eden kıymetli arkeologumuz ve tarih severlerden fazla aşırı fazla özür diliyoruz. Doğa ve tarihe ziyan sağlayan bir küme şekilde bilinmek istemiyoruz. Çünkü gerçekten böyle değiliz. Sadece bölgedeki değerlerimizi tanımak, korumak ve tanıtmak için fazla hummalı geziler düzenliyoruz. Böyle bir kusur için ne kadar özür dilense azdır. Grup liderleri şekilde bu çeşit tarihe ziyan verenlere müdahale etmek herşeyden önce bizim görevimizdir. Bu bilinci taşıyoruz lakin saha fazla aşırı kocaman yer aldığı için bunu başkalık edemedik' dedi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar