78 yaşındaki kadın, 3 çocuk annesi kızına böbreğini verdi

Gaziantep’te 78 yaşındaki Feleknaz Arı, 3 çocuk annesi 36 yaşındaki kızı Güler Özkaya’ya böbreğini bağışladı.

Google Haberlere Abone ol
78 yaşındaki kadın, 3 çocuk annesi kızına böbreğini verdi

Gaziantep’te 78 yaşındaki Feleknaz Arı, 3 çocuk annesi 36 yaşındaki kızı Güler Özkaya’ya böbreğini bağışladı.

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yaşayan Güler Özkaya’nın böbrek rahatsızlığı 13 yaşında başladı.
Yaşadığı çevrede sağlık kuruluşlarının eksikliğinden ve ailenin yaşanılan sorunun önemi konusunda yeterli bilince sahip olmamasından dolayı 18 yaşında yaptığı evlilik sonrasında böbrek hastası olduğunu öğrendi. Rahatsızlığını öğrenen eşi de Özkaya’dan ayrıldı. Ailesiyle yaşamaya başlayan ve tedavisi süren Özkaya, 23 yaşında tekrar evlendi ve bu sırada böbreklerden biri işlevini tamamen yitirdiği için alındı. Tek böbrekle 15 yıl boyunca yaşamını sürdürmeye devam eden Özkaya, 3 çocuk dünyaya getirdi. Kalan böbreği de işlev görmemeye başlayınca, Özkaya, eşinin ve ailesinin desteğiyle 1 yıl diyalize girdi. Yaşanan bu duruma dayanamayan ablaları böbreklerini bağışlamak istedi ancak tıbbi nedenlerle bu gerçekleşmedi. Daha sonra ise Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvuran Özkaya ve 78 yaşındaki annesi Feleknaz Arı’nın (78) yapılan tetkikler sonucu dokularının uyduğu tespit edildi.

Diyaliz dönemini çok zor bir süreç olarak nitelendiren Özkaya, "Diyaliz beni çok yoruyordu, halsizleştiriyordu, hiçbir şey yapmak, hiç kimseyle görüşmek istemiyordum. Çocuklarımla istediğim gibi ilgilenemiyordum. Eşim her ne kadar destek olsa da anne gibi olmuyordu. Büyük oğlum büyüyünce ben böbreğimi vereceğim diyordu. Şükürler olsun buna gerek kalmadı. Bu zor süreçte eşim ve ailem hep yanımda olup beni desteklediler." dedi.

Annesinin ‘Eğer dokularımız uyuyorsa böbreğimi ben veririm’ demesinin kendisini ümitlendirdiğini anlatan Özkaya, "Daha önce burada başarılı nakil geçirenlerden duyduklarımızın sonucunda annemle Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’ni tercih ettik. İstanbul’dan yol masraflarımız, kalacak yeriniz bizden, nakil için sizi bekliyoruz diye arayanlar oldu. Ancak hastanenin Gaziantep’te olması da bizim için büyük bir avantajdı. Biz farklı bir şehirde bu nakli gerçekleştiremezdik. Sonuçta burayı tercih ettik, iyi ki tercih etmişiz." şeklinde konuştu.

Anne Feleknaz Arı da kızına böbreğini bağışlarken hiçbir tereddüt yaşamadığını belirterek, "Kızım diyalize girmeye başladığında yaşadıklarını görünce dayanamadım. Kendi canım hiç aklıma gelmedi. 3 çocuğu var. Kızımı düşündüm, çocuklarını düşündüm, böbreğimi veririm dedim. Dokularımızın uyduğunu duyunca çok sevindim. Herkesin organ bağışı yapmasını isterim." diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım da "Organ Nakli Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz 137 başarılı nakille halkımıza umut olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu. Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu ise “Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz bu nakille bir anne kızın mutluluğuna şahit olduk. 78 yaşındaki anne, 3 çocuk annesi kızı için hiç düşünmeden organ bağışında bulunması, halkımızın organ nakli konusunda daha duyarlı davranmaya başlaması, çabalarımızın boşa gitmediğinin göstergesidir." açıklamasında bulundu.
CİHAN

Yorumlar