750 bin aracın bulunduğu Bursa’da tek ekip 10 numara yağın peşine düştü

Kamuoyunda '10 numara yağ' olarak bilinen yakıt karışımını kullanarak çevreye zarar veren araçlar yakın takibe alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, egzoz emisyon değeri...

Google Haberlere Abone ol
750 bin aracın bulunduğu Bursa’da tek ekip 10 numara yağın peşine düştü

Kamuoyunda '10 numara yağ' olarak bilinen yakıt karışımını kullanarak çevreye zarar veren araçlar yakın takibe alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, egzoz emisyon değeri belirlenen standardın altında bulunan araçlara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Ancak yaklaşık 20 bini kamyon, 10 bini otobüs olmak üzere 750 bin civarında aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Bursa'da egzoz gazı ölçümü yapan cihazın olduğu mobil denetim aracının sadece bir tane olduğu ortaya çıktı.

Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla, Osmangazi ilçesi Ankara Yolu Eski Hal Kavşağı yakınlarında egzoz pulu ve egzoz ölçümleri denetimi yaptı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekiplerince durdurulan otobüslerin egzoz emisyon ölçümleri yapıldı. Egzoz emisyon değerleri standartların üzerinde çıkan araç sahiplerine, bin 755 lira para cezası uygulandı, egzoz pulunu zamanında almayan sürücülere ise 875 lira para cezası kesildi. Bir otobüsün egzoz emisyon ölçümü yaklaşık 10 dakika sürdü. Denetim ekibi, egzozdan çıkan hidrokarbonlar, karbonmonoksit, karbondioksit, nitrojen oksitler, kükürtdioksit, fosfor, kurşun ve diğer metallerin ölçümünü de yaptı. Mobil denetim aracında sadece 30 araç kontrol edilebildi.

Egzoz emisyon ölçümü uygulamasına takılan araç şoförleri denetimleri yerinde bulduklarını söyledi. 10 numara yağ kullanımının artık pek olmadığını belirten bir otobüs sürücüsü, "Bu uygulamalar çok yerinde. Benim aracım testten geçti. Sonucu bekliyorum. Benim aracım her zaman bakımlıdır. 10 numara yağ hiçbir zaman kullanmam." şeklinde konuştu.

Denetim sırasında ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Çevreyi kirleten motorlu araçların egzoz emisyon ölçümlerini tespit eden mobil denetim cihazının, yaklaşık 750 bin aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Bursa genelinde sadece bir adet olduğu öğrenildi. Piyasa değeri yaklaşık 10 bin lira olan cihaz sayısının artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan destek bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ikinci bir cihaz sözü verdiği Bursa, aradan geçen aylara rağmen cihaza kavuşamadı. Tek cihazla çalışan denetim ekibi ise günlük sadece 30 aracı kontrol edebiliyor. CİHAN

Yorumlar