72 ülke İstanbul'da buluşacak

İstanbul'da '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri' etkinliği düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol
72 ülke İstanbul'da buluşacak

I.Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılı münasebetiyle, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yönünden 19-21 Mart 2015 tarihlerinde, İstanbul’da Osmanlı Arşivi Sitesi’nde ‘100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ adlı uluslararası bir faaliyet düzenleniyor.

AÇILIŞ KONUŞMASINI ERDOĞAN YAPACAK

Katılımları biçiminde etkinliğin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanıyor. İlk gün programında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Sayın Uğur Ünal, Uluslararası Arşiv Konseyi Başkanı Sayın David Fricker da birer konuşma yapacak.

Etkinlik ‘Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ ve ‘Küresel Savaştan Küresel Barışa: Belgelerde Hoşgörü’ başlıklı sunumların yer alacağı oturumlar ile ‘Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ adlı sergi ve sosyal programdan oluşacak.

DÜNYA ARŞİVCİLERİ İSTANBUL'DA

Uluslararası etkinliğe yekün 68 ülkenin ulusal arşivinde vazife oluşturan 125 üst seviye yetkili katılacak. 48 ülkeden 52 sunumun yer alacağı bilimsel programın yanı dizi faaliyet kapsamında düzenlenecek sergide, 42 ülkenin ulusal arşivinden gönderilen ve türkiye arşivlerinden seçilen 121 döküman ve fotoğraf yer alacak. Sempozyum ve sergi etkinliğine gelenlar ayrı ayrı değerlendirildiğinde uluslararası etkinliğe yekün 72 ülke yardım sağlamış olacak.

43 ÜLKEDEN 1. DÜNYA SAVAŞI BELGELERİ

Sergilenecek belgeler içerisinde I. Dünya Savaşı çağında devletlerin iç yazışmalar kadar devletler arası yapılan yazışmalar da bulunuyor. Bütün Müslümanların Şeyhülislam yönünden savaşa çağrılması, Avusturya-Macaristan’ın Sırbistan’a Savaş İlanı, Birinci Dünya Savaşı esnasında Filistin’de yaralanan Osmanlı Devleti askerleri, Tallin’deki Rus-Baltık tersanesinin şarapnel tesisindeki üretim ile alakalı belgeler ve görseller bunun şeklinde değerli yapıtlar sergilenecek.

Son gün ise İstanbul Gezisi’nden oluşan kültür programı düzenlenecek.

Programın dili Türkçe ve İngilizce olacak, her iki dilde simültane çeviri yapılacak.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar