67 yaşındaki hasta 2 kişiye umut oldu

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki Ayşe İbiş’in organları ailesi tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlar 2 kişiyi hayata yeniden başlamak için umut oldu. Dört gün önce yüksek tansiyona...

Google Haberlere Abone ol
67 yaşındaki hasta 2 kişiye umut oldu

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki Ayşe İbiş’in organları ailesi tarafından bağışlandı. Bağışlanan organlar 2 kişiyi hayata yeniden başlamak için umut oldu.

Dört gün önce yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması sonrası Afyonkarahisar'da tedavi altına alınan hastanın dün itibariyle uzman hekimlerden oluşan kurul tarafından beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Durumun bildirilmesi üzerine ailesi tarafından organları bağışlandı. Sağlık Bakanlığı Organ Ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Antalya’dan gelen 3 kişilik özel bir ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla İbiş’in 2 böbreği alındı. Alınan böbrekler, Bakanlığın organ bekleme listesindeki hastalardan doku uyumu olan 2 kişiye nakledilmek üzere karayolu ile Antalya’ya gönderildi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ameliyathanesinde sabaha karşı gerçekleşen ameliyat esnasında hazır bulunan hastane yöneticisi Dr. Hasan Arslan, yaptığı açıklamada, hastanın yaşlılık ve diğer hastalıklarından dolayı sadece böbreklerinin alınabildiğini söyledi.

“57 BİN DİYALİZ HASTASI VAR”

Acı ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını kaydeden Aslan, organ bağışında bulunan Ayşe İbiş’in ailesine teşekkür etti. Arslan, “Dün akşam aile ile birlikte bir dramı, acıyı yaşadık. Fakat organ bağışının öneminin bilincinde olan bir aileydi. Hastamızı kaybettik ama yeni hayatlara umut olduk. Ailemiz umut olma yolunda karar verdi ve bu konuda hareket etti. Ben hastamıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Fakat Türkiye’de 57 bin diyaliz hastası olduğunu düşündüğümüz zaman bu bağışın ne kadar önemli olduğunu farkına varmamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye’de organ bağışı bekleyen yaklaşık 22 bin diyaliz hastası olduğunu ifade eden Arslan, bir yılda beyin ölümü gerçekleşip organ bağışı yapılan hasta sayının 2013 yılında 3 bin olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Ne kadar organ bağışı ihtiyacının olduğunun ortada olduğunu ifade eden Arslan, insanların organ bağışının öneminin farkında olması gerektiğini düşündüğünü kaydetti. Afyonkarahisar tarihinde organları bağışlanarak alınan 3. donör olduğunun belirten Arslan, 2011 yılında ilki yapılan bağışın geçtiğimiz yıl ikincisinin gerçekleştiğini anlattı. Arslan, “Afyonkarahisar Devlet Hastanesi standartlarındaki bir hastaneden donör çıkarmak çok büyük çalışmanın sonucudur. Organ Bağışı konusunda çalışmalarımız doku de organ bağışı koordinatörümüz Battal Mertgenç tarafından titizlikle devam ediyor.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar