60 derece sıcakta demir dövüyorlar

Mersin’in Silifke ilçe merkezinde 120 yıllık geçmişi bulunan Demirciler sokağında sanatlarını yaşatmaya çalışan demirci ustaları 60 dereceye ulaşan sıcağa rağmen kor ateşin karşısında sanatlarını icra ediyor. Hava sıcaklığının...

Google Haberlere Abone ol
60 derece sıcakta demir dövüyorlar

Mersin’in Silifke ilçe merkezinde 120 yıllık geçmişi bulunan Demirciler sokağında sanatlarını yaşatmaya çalışan demirci ustaları 60 dereceye ulaşan sıcağa rağmen kor ateşin karşısında sanatlarını icra ediyor. Hava sıcaklığının gölgede 35 dereceye ulaştığı şu günlerde, Demir tezgahının başında sıcaklığın 60 dereceyi geçtiğini dile getiren demirciler, şartlar ne kadar zor olursa olsun geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Üç kuşaktır demircilik yapan Bayram Pekçelik, mesleğini dördüncü kuşak olan oğlu Durhasan Pekçelik, usta Ali Çetin ve çırak Ali Bayram Tokmar ile yaşatmaya çalışıyor. Genelde tarım arazilerinde kullanılan aletleri yapan ustalar, aşırı sıcaktan korunmak içinse vantilatör kullanıyor. 3. kuşağın temsilcisi demirci ustası Pekçelik, mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu, çırak ve kalfa yetiştirmek için eleman bulmakta zorlandıklarını belirtti.

Pekçelik, "Şu anda biz bu mesleği yürütüyoruz. Ama yarın yani gelecekte bu mesleği sürdürecek olan bir kişiyi düşünemiyorum. Sıcak demircilik ileriye dönük 10-20 sene sonra yapılmayarak yok olacağını zannediyorum. Çünkü bunun iştirakcısı yok. Ayrıca yalnız yapılacak bir meslek değil. Karşınızdaki yardımcının olması, muhakkak meslekten anlaması ve mesleğini bir sanat haline getirmesi gerekir. Teknoloji çağında yaşıyoruz bu nedenle artık sanayileşen sektörle bizde sıkıntı çekiyoruz. Bir yandan teknoloji bir yandan unutulmaya yüz tutan ve şuan ki neslin köydeki işleri yapmayışı bu meslekleri de bitirdi. Şuanda sadece el işçiliğinin gerektirdiği ürünleri yapıyoruz. Bu işi yaparken sevmeniz gerekli yoksa yapamazsınız. Orak, çapa tahra gibi küçük el aletlerini üretiyoruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar