60 bin kişi böbrek nakli için bekliyor

Böbrek yetmezliği hastaları için en iyi tedavi şeklinin böbrek nakli olduğunu belirten uzmanlar, kadavra ya da uygun canlı vericilerden alınan böbreklerin, hastaları sağlıklarına kavuşturduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
60 bin kişi böbrek nakli için bekliyor

Böbrek yetmezliği hastaları için en iyi tedavi şeklinin böbrek nakli olduğunu belirten uzmanlar, kadavra ya da uygun canlı vericilerden alınan böbreklerin, hastaları sağlıklarına kavuşturduğunu söylüyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi, Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, "Türkiye’de böbreklerinde hasar başlamış kişi sayısı yaklaşık 7.5 milyon. 60 bin kişi de böbrek nakli için bekliyor. 2016 yılında nakil ihtiyacının 100 bin kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Tüm bu verilere rağmen bir yılda böbrek nakli yapılabilen kişi sayısı 2 bin 900 ile sınırlı kalıyor. Nakillerin çoğu canlı vericiden yapılırken, kadavradan nakil, çeşitli önyargılar nedeniyle halen yeterince yapılamıyor. Oysa son dönem böbrek yetmezliği çekenlerin sağlıklarına kavuşmaları için tek şansları bulunuyor, o da; böbrek nakli." dedi.

11 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi, Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bülent Oktay; canlı vericiden nakil operasyonunun hangi adımlardan oluştuğunu anlattı. Oktaş şunları kaydetti: "Ameliyatlar ardışık olarak yapılıyor. Ameliyathaneye önce verici giriyor. Kapalı nefrektomi yöntemi ile, 1cm’lik üç delik açılarak böbreğe ulaşılıyor ve organ serbestleştiriliyor. Ardından kasığın alt bölgesinde 5-8 santimetre arasında bir kesi ile tamamen serbestleştirilmiş ve batın boşluğunda bekleyen organ dışarı alınıyor. Bu işlem yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Ameliyatın son bir saatinde ise alıcı diğer ameliyathaneye alınıyor. İlk ameliyat sürerken alıcının kasık bölgesi ve damarları hazırlanıyor. Vericinin böbreği soğuk serumdan geçirilip, diğer ameliyathanedeki alıcıya naklediliyor. Alıcının kasık damarları ile böbrek damarları birbirine bağlanıyor. Verici canlı olduğu için damarlar damarlar açıldıktan birkaç dakika sonra idrar gelmeye başlıyor yani böbrek erken çalışıyor. Bu sırada vericinin gizli dikişlerle dikilmiş ve odaya çıkmış oluyor."

Kadavranın vücudundaki diğer organları sağlam ancak beyni ölmüş kişi anlamına geldiğini dile getiren Prof. Dr. Bülent Oktay kadavradan nakilde ne gibi farklar olduğunu da şu sözler ile açıkladı: "Kadavradan bağış olduğu zaman uyumlu olan kişilerin adı belirleniyor ve merkezlere haber veriliyor. Gelen kişilerde her türlü olasılığa karşı muayene ediliyor, diyalize giriyor, ameliyata hazır hale getiriliyor. Tüm tıbbi eleme kriterlerine göre en uygun alıcı seçiliyor ve ameliyata alınıyor. Diğer adaylar gönderilse de ikinci sırada hasta her ihtimale karşı beklemeye devam ediyor. Ameliyat başarılı geçmişse, böbreğin dikilmeye başlandığı sırada ikinci sıradaki hasta da evine gönderiliyor. Böbrek uzun süre dışarıda beklediği için hemen çalışması mümkün olmayabiliyor ve bu durum 6 haftaya kadar sürebiliyor. Bu süreçte hasta diyalize girmeye devam ediyor."

ORGAN BAĞIŞ ORANI; YÜZDE 23

Toplumda organ bağışı oranının yüzde 23 ile sınırlı kaldığına işaret eden Prof. Dr. Oktay, "Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları gömülürken, organ bağışı oranının düşüklüğü nedeniyle sağlıklı insanlar yakınlarına organ vermek zorunda kalıyor. Oysa herkesin, bugün 60 bin olan kronik böbrek yetmezliği hastasından biri olma ihtimali bulunuyor. Öte yandan şu anda yıllık 3 milyar dolara olan diyaliz hizmeti maliyetinin, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yapılan organ nakli ise diyaliz hizmetleri maliyetinin, önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yapılan her organ nakli ise diyaliz hizmetlerinin yılda 30 bin dolar düşmesini sağlıyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar