6 ilde El Kaide'ye yapılan operasyonun iddianamesi kabul edildi

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de, terör örgütü El Kaide'ye yönelik yapılan operasyonda tutuklanan 6 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin...

Google Haberlere Abone ol
6 ilde El Kaide'ye yapılan operasyonun iddianamesi kabul edildi

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de, terör örgütü El Kaide'ye yönelik yapılan operasyonda tutuklanan 6 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede, sanıklara 'Silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Resmi belgede sahtecilik' ve '6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından 15 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Van merkezli olarak 14 Ocak’ta 6 ilde El Kaide’ye yönelik geniş kapsamlı operasyon düzenlenmişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de yapılan operasyonlarda aralarında El Kaide'nin önemli isimlerinden ve Guantanamo Hapishanesi'nde kalan İ.Ş., K.G., ve A.Ş.'nin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alınmıştı. 25 şüpheliden 13'ü tutuklu, 12'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmıştı. Tutuklu sanıklar İ.Ş., A.K., O.Y., Ü.İ., E.M., Ş.Ç. hakkında 207 sayfalık iddianamede, El Kaide terör örgütünün tarihçesi, kuruluşu, amacı, lideri, stratejisi, eğitimi detaylı bir şekilde yer aldı.

Şüphelilerden Ü.İ.,'nin elde edilen delillere göre, Suriye'de 23 Haziran 2013 tarihinde başları kesilen 3 Hristiyan din adamını öldürenlerle bağlantılı oldukları ileri sürüldü. Cinayetle ilgili El Kaide terör örgütü mensubu Magomed Abdurakhano'nun 4 Temmuz 2013'te İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan aramalarda Bağcılar'daki Mevlüt K.'nın adreslerinde, Magomed Abdurakhanov, Fatim Madan ve Ahmad Ramzanov'un mühimmat ile yakalandıkları da belirtildi.

'EL KAİDE TÜRKİYE’YE SALDIRI PLANLIYOR'

Savcının, sanıklardan Ü.İ.’nin ses kayıtlarından ve elde edilen bilgilerden yaptığı değerlendirme şöyle: "Örgütün Suriye'deki mücadelesindeki başarısını son derece stratejik bir önem taşıdığı, buradaki silahlı mücadele ile Suriye üzerinden Türkiye'ye yönelik silahlı faaliyetlerin düşünüldüğü, bu bakımdan da Suriye'nin aslında bir askeri örgütsel üst olarak görüldüğü, nitekim sorumlu düzeydeki şüpheli Ü.İ.'nin 'Suriye bizim devletimizdir. Oraya çalışmak lazım. Ora da bizim için önemli üsttür. Oradan iyi yöneliriz buraya' ifadeleri de bu tespiti açıkça doğruluyor. Şüpheli İ.Ş. ile S.K. arasındaki telefon görüşmesinde, Suriye'de İ.Ş.'nin kurmuş olduğu El Kaide terör kampı ile ilgili görüşmelerin olduğu, burada bahsi geçen terör kampına şüpheliler E.M. ve Ü.İ.'nin da giderek eğitim aldıkları, çalışmalara katıldıkları değerlendirilmektedir."

Farklı tarihlerde kaçırılan gazetecilerle ilgili sanıkların yaptıkları telefon konuşmaları da iddianamede yer aldı. Halil kod adlı Ü.Ş. ve şüpheli O.Y.'nin konuşmalarını değerlendiren savcı, "16 Aralık 2013 tarihinde Ü.Ş. ile yaptığı görüşme sırasında Ü.Ş.'nin Suriye'de terör grupları tarafından kaçırılan bir Türk gazetecinin bırakılması konusunda şüpheliye, 'Bak bırakmasınlar. O gazetecilerle bunu bırakmasınlar. Benden habersiz bırakmasınlar. Aman ha aman. Ben onlardan parayı koparmadan bırakmam' şeklindeki ifadelerinden şüphelinin Suriye'de illegal faaliyet gösteren silahlı unsurlarca, kaçırılan kişilerin fidye karşılığı kurtulabilmesine aracılık ettiği; şüphelinin ortaya çıktığı aynı görüşmede, şüpheli O.Y.'nin 'Yüzde yüz ben onu abi koparırım, abi sen kafanı sıkma başka yerde yakalattırırım ben onu' şeklindeki ifadesinden adı geçen gazeteciyi kaçıran El Kaide terör örgütü grupları ile irtibat halinde olduğu, onlar üzerinde söz sahibi olduğu sonucu çıkarılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Davanın ilk duruşması 6 Ağustos 2014 tarihinde görülecek. CİHAN

Yorumlar