'6. Bölge'de olmamız çok büyük avantajlar sağlamıyor'

Kars Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) sektör toplantıları düzenlemeye devam ediyor. Dernek bu bağlamda inşaat sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Sektör temsilcileri, 6. Bölge'de olmalarının...

Google Haberlere Abone ol
'6. Bölge'de olmamız çok büyük avantajlar sağlamıyor'

Kars Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) sektör toplantıları düzenlemeye devam ediyor. Dernek bu bağlamda inşaat sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Sektör temsilcileri, 6. Bölge'de olmalarının kendilerine çok büyük avantajlar sağlamadığına dikkat çekti.

KARSİAD merkezinde gerçekleşen toplantı Dernek Genel Sekreter Fatih Baş moderatörlüğünde başladı. Sektör temsilcilerinin sırayla söz aldığı buluşmada, iklim şartlarından kaynaklı olarak Kars'ta inşaat sezonunun 6 ay sürdüğü, bu sürede çalıştırılan elemanlara 2 bin lira, çalışılmayan 6 ayda da bin lira ücret teklif edildiği, bu teklifi kabul etmeyen işçilerin 1 yıl boyunca 2 bin lira maaşla çalışma imkanı buldukları İstanbul veya diğer büyük şehirlere göç ettikleri vurgulandı. Sektör temsilcileri, devletin Kars'ta göçün önüne geçmesi için kendilerine ivedilikle destek olması gerektiğini savundu.

Sektör temsilcilerinden yüklenici Murat Aydemir, "Hakikaten çalışma şartları Kars için çok ağır. Özellikle bizim gibi sektörlerde çalışanlar için bu şartlar en az 2 kat daha ağır. Ama bölgemiz olsun, Kars olsun burası muhakkak ekstra desteklenmeli. SSK muafiyeti, vergi muafiyeti ve enerji desteği bizim için şart. Bu alanlarda işverenimiz desteklenmez ise çok uzun süre dayanabileceğini düşünmüyorum. 6. Bölge olmamızın bize sağlamış olduğu çok büyük avantaj yok. Çünkü buradaki diğer olumsuz şartlar desteklerinde önüne geçmekte." dedi.

"Kaliteli eleman yani sanatkâr 6 ay çalışıp 6 ayda İŞKUR'dan işsizlik maaşı almayı kabul etmiyor." diyen bir diğer sektör temsilcisi Yusuf Bedir, "Bu durumu acizlik olarak görüyorlar. Bence de bu durum onlara hakaret etmek gibi. Bizler bu insanları elimizde tutmamız için çalıştırmadığımız dönemler içinde aynı maaşı vermeye mecburuz. Bu da rekabet edebilirlik oranımızı kırmakta. Burası için hiç olmazsa SSK indirimi şart." önerisinde bulundu.

Toplantının sonuç raporunu basınla paylaşan Genel Sekreter Baş, görüşülen konular üzerine bir takım kararlar alındığına dikkat çekti. Bu doğrultuda öncelikle, SSK muafiyeti başta olmak üzere kurumlar vergisi, enerji desteği gibi desteklerin sektörde şart olduğu, bu konuda bir heyet oluşturulup yeni belediye başkanının ziyaret edilip konular hakkında bilgi verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kars'ın plan ve imar komisyonu sorunları var. Altyapı parsalizasyonu yok ve belediyenin icarlı arsalarının getirdiği problemler var. Bu saatten sonra çalışmalarımıza biraz daha hız vererek sonuç almaya çalışacağız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar