50 Milyon Dolar Değerinde Altın

'Altın dolu uçak' meclis gündeminde

Google Haberlere Abone ol
50 Milyon Dolar Değerinde Altın

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İstanbul'da başlayan ve bakan çocuklarıyla üst düzey bürokratların da karıştığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla birlikte tekrar gündeme gelen 'Taşıdığı altınla Atatürk Havalimanı'na inip 17 gün sonra sessizce giden uçak' iddiaları ile ilgili olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya iki ayrı soru önergesi verdi.



Konuyu TBMM'ye taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Adalet Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı'na, 'Açılan soruşturmanın akıbeti ne oldu? Soruşturmada herhangi bir siyasi kişilik veya üst düzey bakanlık bürokratının ismi gündeme geldi mi, bunlar kimlerdir?" diye sordu.

BİR UÇAKTA 50 MİLYON DOLARLIK 1,2 TON ALTIN

Önergesinde, 'Orta Afrika ülkesi Gana'nın Akra kentinden Dubai'ye giderken Atatürk Havalimanı'na 1 Ocak 2013 tarihinde sabaha karşı inen ve 1500 kg değersiz maden taşıdığını beyan eden, ancak gümrük memurlarının şüphelenip yaptığı arama sonucunda uçakta bedeli 50 milyon dolar olduğu belirtilen 1208 kg altın bulunduğu ortaya çıkmıştıö diyen Oran, Adalet Bakanı Ergin'e şu soruları yöneltti:

"Türkiye merkezli ULS Havayolları'na ait kargo uçağı 17 gün bekledikten sonra sahte belgelerle Türkiye'den ayrılmasıyla ilgili olarak açılan soruşturmanın sonucu ne olmuştur? Soruşturma sonucunda dava açıldı mı dava hangi aşamadadır hangi mahkemede görülmektedir, sanıkları kimlerdir, haklarında hangi cezalar istenmektedir?

SİYASETÇİ VE BÜROKRAT VAR MIDIR?

- Soruşturmada herhangi bir siyasi kişilik veya üst düzey bakanlık bürokratının ismi gündeme geldi mi, bunlar kimdir?

- Kayıtlarda adı geçen ve 3 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Ticaret Odası üyeliğinin iptal olduğu anlaşılan Master Sara adlı şirket ve kurucuları hakkında hangi işlemleri tesis ettiniz?

- Firma yetkililerinin Gümrük idaresine belge sunup 114 TL idari para cezası ödeyerek 1208 kg altınla uçup gitmesi normal midir?

Bakırköy Başsavcılığı soruşturması ne oldu?

- Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı soruşturma raporu üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Duru Döviz ve Kıymetli Madenler Tic. A.Ş" ve Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hayyam, 'Kont Group ve Kozmetik' şirketi ve ortakları Babak Zanjanı ve Soraya Asadı ile "Master Sara Turizm" şirketi ve yönetim kurulu üyeleri Vahid Moradi Moghaddam ve Sima Khorramdel hakkında "sahtecilik suçundan açtığı adli soruşturmanın akıbeti ne olmuştur?

- ULS Havayolları'nın yaptığı yazışmalara göre altının göndericisinin Omnaye Gold Mining, alıcının ise İran'da bulunan Sorinet Holding adlı şirket ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bulunan Duru Döviz adlı şirket olduğu belirlenmesi karşısında söz konusu şirket ve kişiler hakkında hangi işlemleri yaptınız, akıbeti ne olmuştur?"

GÜMRÜK'TE HESAP SORULDU MU?

Umut Oran, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya da benzeri soruları yöneltirken, 'Olayla ilgili olarak Gümrük teşkilatında personel yönünden idari işlem yaptırdınız mı? Konu hakkında kime hangi cezalar verildi, hangi tedbirler uygulandı?' diye sordu. 

Yorumlar