5 yıllık tutukluluk süresi, Zirve katliamı sanıklarını da umutlandırdı

Başbakan Erdoğan'ın Almanya seyahati öncesi yaptığı 'tutuklulukta azami süre 5 yıl olacak' açıklaması sonrası gözler bu süreyi aşan tutuklulara çevrildi.

Google Haberlere Abone ol
5 yıllık tutukluluk süresi, Zirve katliamı sanıklarını da umutlandırdı

Başbakan Erdoğan'ın Almanya seyahati öncesi yaptığı 'tutuklulukta azami süre 5 yıl olacak' açıklaması sonrası gözler bu süreyi aşan tutuklulara çevrildi. 5 yıl tutukluluk süresiyle ilgili çalışmayı Zirve Yayınevi katliamı dolayısıyla 7 yıldır tutuklu olan kişilerin yakınları da sabırsızlıkla bekliyor.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın yurtdışı seyahati öncesi yaptığı sürpriz açıklama gündeme oturdu. Başbakan Erdoğan, daha önce 10 yıl olan uygulamanın 7.5 yıla çekileceği yönündeki haberleri, ''Biz dün yaptığımız bu çalışmayla, bunu 5 yıla indirme kararı verdik ve şimdi bunu 5 yıla indiriyoruz. Meclis'ten de bunun çıkmasıyla, öyle zannediyorum ki; herhalde yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek." dedi.
Haberin duyulması üzerine tutuklu yakınları 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan yakınlarının salıverileceği günü beklemeye başladı.

    Malatya'da 18 Nisan 2007'de İncil basımı yapan Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmesi olayıyla ilgili olduğu gerekçesiyle cezaevinde bulunan isimlerden Hamit Çeker’in ailesi de yaşanan gelişmeleri takip ediyor. 7 yıldır cezaevinde bulunan Hamit Çeker’in babası Mehmet Çeker, “60 dolayında mahkeme duruşması yapıldı. Bir ceza verilmedi. Ama 7 yıldan bu yana tutukluluk süresi devam ediyor. İnşallah bu uygulama kısa sürede sonuçlanır.” dedi.

    Elbistan’da sanayi sitesinde demircilik yaparak geçimini sağlayan baba Mehmet Çeker, “Başbakan'ın açıklaması bizleri çok umutlandırdı. Oğlum 18 yaşını bitirdiğinde tutuklanmıştı. 2007 yılından bu yana tutukluluk devam ediyor. 60’ı aşkın duruşmaya katıldı. Ancak henüz bir sonuca varılmadı.”diye konuştu. Baba Çeker, “Oğlumun 7 yıldan bu yana suçu ispatlanmış değil. Ama hala cezaevinde. Başbakan'ın ifade ettiği uygulamanın bir an evvel sonuca bağlanması benim durumumda olanları çok sevindirecek. Oğlum cezaevinde tutukluluk süresi içerisinde yaptığı olumlu hareketler dolayısıyla yetkililerin takdirini kazanmış. Kitap okuma gibi alanlarda çeşitli ödüller almış.” bilgisini verdi.

    Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüştü. Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili açılan davada, ilk iddianamede 6'sı tutuklu 9 sanık yargılanmış, ardından oluşturulan ikinci iddianamede sanık sayısı 19'a yükselmişti.

    Davaya ilişkin ikinci iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki sanık olarak gösterilmişti. Dava, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Katliamın sanıklarından biri de Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunuyor. CİHAN

Yorumlar