5 ülkenin dışişleri bakanı, Malezya uçağının düşürülmesini kınadı

Avustralya, Endonezya, Meksika, Kore Cumhuriyeti ve Türkiye (MIKTA) Dışişleri Bakanları ortak bir açıklama yaparak Malezya Havayollarına Ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesine ilişkin düzenlenen saldırı sonucu aralarında birçok...

Google Haberlere Abone ol
5 ülkenin dışişleri bakanı, Malezya uçağının düşürülmesini kınadı

Avustralya, Endonezya, Meksika, Kore Cumhuriyeti ve Türkiye (MIKTA) Dışişleri Bakanları ortak bir açıklama yaparak Malezya Havayollarına Ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesine ilişkin düzenlenen saldırı sonucu aralarında birçok çocuğun da bulunduğu 298 masum sivilin hayatını kaybetmesine sebep olunmasını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Saldırıya kurban gidenlerin ailelerine ve vatandaşlarını kaybeden 12 Devletin hükümetlerine ve halklarına en içten başsağlığı dileklerinin iletildiği açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM AIDS’le Mücadele Programı (UNAIDS) ve Uluslararası AIDS Topluluğu (IAS)’na uzman ve araştırmacılarının talihsiz kaybından dolayı da taziyelerin iletildiği kaydedildi.

Eylemin uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uluslararası sivil havacılık kuralları uyarınca, tam, kapsamlı ve bağımsız bir uluslararası soruşturma çağrısında bulunulan açıklamada, soruşturmayı yürüten makamlara anında, güvenli, emniyetli ve kısıtlama olmaksızın erişim sağlamak üzere bölgedeki tüm askeri faaliyetlerin durdurulmasını talep edildiği belirtildi. Açıklamada, “Kararda yer alan, kazanın gerçekleştiği bölge ile etrafının kontrolünü elinde bulunduran silahlı grupların, kaza alanının bütünlüğünü tehlikeye atabilecek eylemlerden kaçınmaları konusunda çağrıyı güçlü bir şekilde destekliyoruz. Gerçeklerin tespit edilmesinin, olayın sorumlularının adalet önüne getirilmesinin ve tüm Devletlerin tam bir işbirliği içinde olmasının önemini vurguluyoruz. Olayla ilgili uluslararası soruşturma, Birleşmiş Milletler ve özellikle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi uluslararası kuruluşların tam desteği ile bir an önce gerçekleştirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

MH17’nin düşürülmesinin, uluslararası sivil havacılık güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğuna değinilen açıklamada, “Bu tür trajedilerin tekrar meydana gelmesini önlemek için, sivil uçakların emniyetli seyir güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Tüm ilgili uluslararası tarafları, sözleri ve fiilleriyle, bu tür eylemlere karşı daha güçlü tedbirler almaya çağırıyoruz” görüşü bildirildi.

MIKTA Dışişleri Bakanları, Ukrayna’da devam etmekte olan krizin uluslararası hukuka ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasına uygun olarak en kısa sürede barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, BM'nin ve tüm ilgili uluslararası tarafların bölgede barış ve güvenliği güvence altına alma çabalarını güçlü bir şekilde desteklediklerini belirtti.

CİHAN

Yorumlar