5 kişi, mutfakta kaçak bağlanan şofbenden zehirlenmiş

Bursa’da önceki akşam aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği doğalgaz zehirlenmesinin, mutfağa kaçak takılan şofbenden kaynaklandığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
5 kişi, mutfakta kaçak bağlanan şofbenden zehirlenmiş

Bursa’da önceki akşam aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği doğalgaz zehirlenmesinin, mutfağa kaçak takılan şofbenden kaynaklandığı belirlendi.

Merkez Osmangazi ilçesi Hocahasan Mahallesi 6. Bahçe Sokak'ta önceki gün meydana gelen olayda, anne baba ile 3 çocuğu karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili incelemesini tamamlayan Bursagaz yetkilileri, zehirlenmenin nedenini tespit etti. İlk kontrollerde, evdeki karbonmonoksit salınımın, mutfakta bulunan bacalı şofbenden kaynaklandığını belirlendiği ifade edildi.

MUTFAKTAKİ MENFEZ KAPALIYMIŞ

Bursagaz’dan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: "Yapılan incelemede şofbenin Bursagaz’a haber verilmeden kaçak olarak monte edildiği, baca bağlantılarının standartlara uygun olmadığı ve mutfakta bulunan menfezin kapalı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan incelemede evde sobanın bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezinin de sıkı bir şekilde kapatıldığı gözlenmiştir. Ayrıca projede olmayıp da kaçak bağlanan şofbenin bacasının, binaya ait bacaya değil de pencereden direkt olarak bina aydınlatma boşluğuna verildiği tespit edilmiştir."

Binadaki doğalgaz tesisatının projesinin Bursagaz tarafından 1994 yılında onaylandığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bacalı soba olarak kabulünün yapıldığı tespit edilmiştir. Olay yerinde edinilen bilgiye göre vefat eden kişiler bu adrese yeni taşınmışlardır. Taşınma esnasında Bursagaz ile gaz kullanım sözleşmesi imzalanmamış ve gaz usulsüz kullanılmaya başlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatına göre; ‘Müşteri, iç tesisatı veya mevcut iç tesisatta yapılacak tadilatı, bedeli karşılığında sertifika sahibine projelendirir, inşa ettirir. Müşteri tarafından yaptırılan iç tesisatın proje onayı, yapım uygunluk kontrolü ve işletmeye alınması, dağıtım şirketinin yükümlülüğündedir.’ denilmektedir. Ancak mezkûr adreste yapılan tesisat tadilatının projesiz ve Bursagaz’ın onayı olmaksızın yaptırıldığı tespit edilmiştir. Zehirlenme olayının ardından Bursagaz tarafından ilgili adresteki sayaç ve cihaz vanaları mühürlenmiştir."

Bursagaz yetkilileri, iç tesisatın Bursagaz’dan yetki almış sertifika sahibi firmalar aracılığıyla projelendirilmesi ve yapımının zorunlu olduğunu, ayrıca yapılan tesisatın mutlaka Bursagaz tarafından onaylanması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, doğalgaz cihazlarının, bacalarının ve tesisatlarının yıllık temizlik ve bakımlarının yaptırılması uyarısı yapıldı.
CİHAN

Yorumlar