5. Dünya Arı Günü, Sivas’ta kutlandı

Her yıl 29 Mayıs günü ayrı bir ilde kutlanan Dünya Arı Günü bu yıl Sivas’ta kutlandı. Vali Alim Barut törende yaptığı konuşmada Arıcılık sektörü için ekolojik dengenin korunması ve arıların korunması amacıyla her sene ‘Yaşam...

Google Haberlere Abone ol
5. Dünya Arı Günü, Sivas’ta kutlandı

Her yıl 29 Mayıs günü ayrı bir ilde kutlanan Dünya Arı Günü bu yıl Sivas’ta kutlandı. Vali Alim Barut törende yaptığı konuşmada Arıcılık sektörü için ekolojik dengenin korunması ve arıların korunması amacıyla her sene ‘Yaşam için Arı ‘ sloganıyla Dünya Arı Günü’nün kutlandığını belirterek "Bu yıl programda genç nesle arıcılığı sevdirmeyi amaçladık." dedi.

    Arıcılığın insanlara tek başına geçim kaynağı sağlayan ender meslekler arasında yer aldığını vurgulayan Vali Barut, "Toprağa hiçbir zararlı etkisi olmayan arıcılık, aynı zamanda doğanın dengesini de koruyor. Sivas’ın bitki örtüsünün de arıcılık için çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Sivas’ta 2013 yılında 3 bin 309 ton bal üretimi gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlları ise Sivas’a şimdiye karar 6.2 milyon TL ve 10 bin kovan ile arıcıların desteklendiğini kaydederek, Sivas’ın bundan 12 yıl önce 1-2 milyar TL hasılatı varken, bugün 4 milyar TL hasılata ulaşıldığını belirtti.

    Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da Türk arıcılığını dünyada tanıtmak anlamında çalışmalar yaptıklarını anlatarak, arıcılık malzemesi aşısından çok yol aldıklarını ifade etti.

    Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadriye Sorkun da 2006 yılında dünyada iklimsel sıkıntılar yaşanmaya başlamasıyla arılar da yok olmaya başladığını aktararak "Bir çok bilim insanının dikkatini çeken bu durum, 2007 yılında Kanadalı bir aktivistin, 29 Mayıs’ı Dünya Arı Günü ilan etmesi ile farklı bir boyut kazandı. Bütün dünya ‘yaşam için arı’ sloganıyla bugünü kutluyor." diye konuştu.

    Konuşmaların sonrası stantların açılışının yapılmasının ardından Vali Alim Barut ve beraberindekiler arıcılık malzemelerinin sergilendiği standları gezerek bilgi aldı. Etkinlik kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde tiyatro gösterisi sunuldu. CİHAN

Yorumlar