5 bin öğretmen nöbet tutmamak için imza attı

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanlığı tarafından yapılan, "Angaryaya Hayır! Emeğimizin Hakkını İstiyoruz" adlı nöbet görevi ek ders ücreti dilekçe eyleminde, ilk etapta 5 bin imza atıldı.

Google Haberlere Abone ol
5 bin öğretmen nöbet tutmamak için imza attı

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanlığı tarafından yapılan, "Angaryaya Hayır! Emeğimizin Hakkını İstiyoruz" adlı nöbet görevi ek ders ücreti dilekçe eyleminde, ilk etapta 5 bin imza atıldı. Konuyla yazılı bir açıklama yapan Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Sendikamız tarafından eğitim çalışanlarının nöbet görevinin ücretlendirilmesi için yapmış olduğumuz dilekçe eylemimiz sonucu toplanan 5 bin dilekçe, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmiştir. Dilekçe eylemimiz devam etmekte olup eğitim çalışanı arkadaşlarımızın destekleriyle toplayacağımız dilekçeler gönderilmeye devam edecektir." dedi.

Eylem kapsamında hazırlanan dilekçe örneği şöyle:

"Fazla çalışma ücreti” başlıklı 178. maddede; 'A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;...yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.' denilmektedir. Tüm bu maddelerden de anlaşılacağı üzere mevcut durum, açıkça hukuka aykırılık niteliği taşımaktadır. Bu açık aykırılığa rağmen ve tutum hakkaniyete de bütünüyle aykırıyken Bakanlığınızca ek ücret ödenmemesi anlaşılır değildir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, nöbet tutma sorumluluğunun öğretmenin asli görevi olmadığıdır. Zira Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 43’te. 'Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' şeklinde bir tanımlama yapılmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenlerin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Nöbet ise asli nitelik taşımayan bir görevdir. Öğretmenlerin, bu nitelikteki görev için ücret alması ise en doğal haktır. Çeşitli yönetmeliklerde (Okul öncesi Eğitim Kurumlan Yönetmeliği (m.23), İlköğretim Kurumlan Yönetmeliği, ilkokul-Lise Ortaokullar Yönetmeliği (m.62) öğretmenlerin nöbet tutma görevi ve sorumlulukları arasında ısıtma, elektrik ve sıhhî sistemlerin çalışıp çalışmadığını, temizliğin yapılıp yapılmadığım, her türlü yangın tehlikesini önleyici tedbirin alınıp alınmadığını kontrol etmek, beklenmedik olaylar karşısında gerekli tedbirleri almak ve durumu ilgililere bildirmek, herhangi bir sebeple görevine gelmeyen öğretmenlerin yerine eğitim etkinliklerini yürütmek gibi görevler sayılmakta ve bu görevler nöbet esnasında yerine getirilmektedir. Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere nöbet görevi, emek gerektiren ve sorumluluğu bir hayli fazla olan bir görevdir. Sorumluluğun artmasına karşılık, özlük haklarında bir artış olmaması ise bu emeği hiçe saymak ve hak kavramına bütünüyle aykırı davranmaktır. Tüm bu unsurlar da çalışma şevkini düşürmektedir. Haftalık normal çalışma süresini aşan mesailere karşılık fazla mesai ücreti ödenmesi, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerle iç hukuk mevzuatının ve hakkaniyet anlayışının gereğidir. Bu izah olunanlara istinaden tuttuğum nöbetler için 6 (altı) saat ek ücret talep ediyorum. Bakanlığınızca gerekli düzenlemelerin yapılarak talebimin yerine getirilmesini saygılarımla arz ederim." CİHAN

Yorumlar