5 aylık bebek iğne deliğinden böbrek taşı ameliyatı oldu

Mevlana Üniversitesi Hastanesi’nde 5 aylık Mehmet Sarıibiş isimli bebeğe iğne deliği kadar küçük bir delikten böbrek taşı ameliyatı yapıldı. Ameliyatı Mikro Perkütan Nefrolitotomi yöntemiyle yapıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İbrahim...

Google Haberlere Abone ol
5 aylık bebek iğne deliğinden böbrek taşı ameliyatı oldu

Mevlana Üniversitesi Hastanesi’nde 5 aylık Mehmet Sarıibiş isimli bebeğe iğne deliği kadar küçük bir delikten böbrek taşı ameliyatı yapıldı. Ameliyatı Mikro Perkütan Nefrolitotomi yöntemiyle yapıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu, bu yöntemin dünyada çok az merkezde uygulandığını belirterek “Yapılan yayınlara baktığımızda Mehmet bebeğin bu yöntem ile ameliyat yapılan dünyadaki en küçük hasta olduğunu öğrendik." dedi.

Dünyada böbrek taşı operasyonlarında son yıllarda kullanılmaya başlanan "Mikro Perkütan Nefrolitotomi" yöntemi Mevlana Üniversitesi Hastanesi’nde 5 aylık Mehmet Sarıibiş’e uygulandı. Mehmet bebeğin bu yeni yöntemle böbrek taşı ameliyatı olan dünyadaki en küçük hasta olduğu belirtildi. Ameliyatı ise hastanenin Üroloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Okan İstanbulluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu yaptı.

AMELİYATTAN İKİ GÜN SONRA TABURCU EDİLDİ

Doç. Dr. İstanbulluoğlu, hastanın iki aylıktan itibaren çift taraflı böbrek taşı sebebiyle takip edildiğini ve bebeğin son 1 haftadır iştahsızlık, huzursuzluk, yüksek ateş şikâyetlerinin ortaya çıktığını söyledi. Bunun üzerine yapılan incelemeler neticesinde sağ böbrekteki taşın 7 buçuk milimetre boyutuna ulaştığı, böbrek çıkımındaki idrar kanalını tıkadığı ve böbrekte genişlemeye sebep olduğu saptadıklarını aktardı. Röntgen filminde görülemeyen ancak ultrasonografik incelemede saptanabilen bu taşın tedavisi için bebeğin ailesi ile görüşülerek Mikro Perkütan Nefrolitotomi ameliyatı yapılması kararlaştırıldı. Doç. Dr. M. Okan İstanbulluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu' dan oluşan ameliyat ekibi, ameliyatın başarılı geçtiğini ve küçük bebeği ameliyattan iki gün sonra taburcu ettiklerini söyledi.

DÜNYADA İLK KEZ 5 AYLIK BEBEĞE UYGULANDI

Mikro Perkütan Nefrolitotomi yöntemi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Buldu, İç Anadolu Bölgesi'nde taş hastalığının çok yaygın olduğunu, her gün birçok taş hastasının kliniğe başvurduğunu kaydederken, "Kullandığımız teknik gerek ülkemizde gerek dünyada az sayıda merkezde uygulanıyor. Yapılan yayınlara baktığımızda Mehmet bebeğin bu yöntem ile ameliyat yapılan dünyadaki en küçük hasta olduğunu öğrendik" dedi. Sırt bölgesinden bir iğne ile böbreğe girilerek böbrek içindeki taşa ulaşıldığını ve lazer yöntemiyle kum haline getirildiğini, kanamasız, dikişsiz olarak ameliyatın tamamlandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu, operasyona yönelik cihazların çok ince ve ileri teknoloji ürünü olduğunu, bu yüzden kanamanın diğer operasyon yöntemlerine göre çok az olduğunu, ayrıca bu yöntemle hastaların çok kısa zamanda normal yaşantısına dönebildiğini belirtti.

‘BEBEĞİMİZ SAĞLIĞINA KAVUŞTU’

Bebeklerinin iştahsızlığı, huzursuzluğu ve ateşlenmesinden dolayı kendilerini çok çaresiz hissettiklerini söyleyen baba Veysel Sarıibiş ise “Bebeğimiz çok küçük olduğu için her türlü tedaviye çok yanaşamadık ve çok korktuk. Doktorumuz bize bebeğimizin rahatsızlığını ve tedavisini anlattı. Bizde bu yeni yöntemle ameliyat olmaya karar verdik. Başarılı geçen ameliyat sonrası oğlum gayet sağlıklı görünüyor. Doç. Dr. M. Okan İstanbulluoğlu ve ekibine çok teşekkür ederiz.” dedi.

CİHAN

Yorumlar