5 ayaklı doğan kuzu görenleri şaşkına çevirdi

Samsun merkeze bağlı Asarağaç köyünde yaşayan Muharrem Çelik’e ait koyun, ikiz kuzu doğurdu.

Google Haberlere Abone ol
5 ayaklı doğan kuzu görenleri şaşkına çevirdi

Samsun merkeze bağlı Asarağaç köyünde yaşayan Muharrem Çelik’e ait koyun, ikiz kuzu doğurdu. Ancak kuzulardan birisinin 5 ayaklı olması görenleri hayrete düşürüyor.

Tekkeköy ilçesine bağlı Asarağaç köyünde önceki gün doğan 5 ayaklı kuzunun canlı olarak dünyaya geldiğini belirten Muharrem Çelik, “Koyun ikiz kuzu doğurdu. Kuzulardan bir tanesi sapa sağlam diğer kuzunun ise 5 ayaklı olduğunu gördüğümüzde şaşkına döndük. Bunu duyan köylüler kuzuyu görmek için sıraya girdi. Doğduğunda canlı olan ve başka bir yerinde anormallik bulunmayan 5 ayaklı kuzuyu ne yapacağımızı sormak için ilçe tarım müdürlüğünü aradık. Onlar da bir ekip göndereceklerini söyledi. Ancak ekipler gelene kadar kuzu öldü. Yıllardır hayvancılık yapıyoruz ilk kez böyle bir olaya şahit oluyorum.” dedi.

Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası eski Başkanı Harun Pir, 25 yıldır bölgede görev yaptığını, bu durumların nadiren olduğunu, sebeplerinin ise incelenmesi gerektiğini belirtti. Hayvan yetiştiricilerine üreme için kullandıkları koçları zamanla değiştirmeleri tavsiyesinde bulunan Pir, “Bu tür vakalar dünyanın her yerinde nadiren de olsa görülebilir. Bunun ana sebeplerinden birisi kan bağı, kan yakınlığı olarak adlandırılan olaydır. İnsanlarda bu akraba yakınlığı şeklinde telaffuz ederiz. Hayvanlarda gerçi kan çeşitliliği çoktur ancak, köylülerimizin sürüleri içerisinde üreme için uzun süre aynı koçu kullanması bu hadiselerin meydana gelmesine bir sebeptir. Bir diğer dillendirilen ancak bilimsel olarak kesinlik kazanmayan sebeplerden bir diğeri ise çevresel faktörler olarak söyleyebiliriz. Eğer bu kuzu yaşasaydı kuyruk tarafından çıkan beşinci ayağı ameliyat etmek suretiyle alacaktık. Bu şekilde doğup, yapılan operasyon sonrası yaşayan hayvanlar var.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar