480 yıllık 'binbir hatim' geleneği başladı

Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden 'Binbir Hatimler', Ulucami başta olmak üzere il genelindeki 100 camide başladı.

Google Haberlere Abone ol
480 yıllık 'binbir hatim' geleneği başladı

Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden 'Binbir Hatimler', Ulucami başta olmak üzere il genelindeki 100 camide başladı. İl Müftüsü Hasan Çınar, geçen yıl 19 bin hatmin okunduğunu söyledi.

Erzurum'da 480 yıldır kesintisiz 'Binbir Hatim' okunuyor. Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşlar evlerinde Kur'an-ı Kerim'i hatmediyor. Yavuz Sultan Selim döneminde Erzurum'da yaşayan Pir Ali Baba isimli zat tarafından başlatılan 'Binbir Hatimler', Erzurum'un Rus işgali döneminde 4 yıl kadar kesintiye uğramış. Daha sonra tekrar başlatılan 'Binbir Hatimler' yılın son 15 günü ile bir sonraki yılın ilk 15 gününde okunuyor. Geçen yıl Erzurum il genelinde din görevlileri ve vatandaşların okuduğu 19 bin 926 hatimin duası Ulucami'de Müftü Yakup Arslan tarafından yapılmıştı.

İl Müftüsü Hasan Çınar, 'Binbir Hatimler'in Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana Erzurum'da okunduğunu ifade etti. Çınar, il genelindeki 100 camide 'Binbir Hatim' geleneğinin başlatıldığını kaydetti.Çınar, hatimlerin duasının 17- 18 Ocak günlerinde yapılacağına işaret ederek,"Binbir Hatimler' yaklaşık 500 yıldır okunuyor. Binbir hatimleri başlatan Pir Ali Baba sahibi olduğu 8 köyden 4'ünün gelirini tamamen Erzurum'da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği 'Binbir Hatimlere vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra şehrimizde sürekli olarak okutulmuştur." dedi

Müftü Hasan Çınar, hatim duasına yoğun ilgi olması nedeniyle 17- 18 Ocak 2014'te Ulucami'de erkek ve bayan cemaat için ayrı ayrı okunacağını da dile getirdi. Çınar, bu yıl ilk defa binbir hatimlerle birlikte Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin katılımıyla 101 tefsir programının da uygulamaya sokulacağını kaydetti. Çınar, "Vatandaşların yoğun ilgi göstermesi nedeniyle hatim duasını erkek ve bayanlara olmak üzere ayrı ayrı yapacağız.

UMRE YOLCULUĞU 18 ARALIK'TA

Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, umre yolculuğunun 18- 22 Aralık'ta gerçekleştirileceğini söyledi. İl genelinden 550 kişinin müftülükler aracılığı ile umre kaydı yaptırdığını da sözlerine ekleyen Çınar, "Müftülüklerimiz aracılığı ile 550 kişi umre kaydı yaptırdı. 18- 22 Aralık'ta hava yoluyla ilk umre kafilelerini kutsal topraklara göndereceğiz. Çeşitli umre programları var. Ocak- Şubat tatilinde öğretmen, öğrenci ve valileri de umreye müftülüklerimiz aracılığıyla göndermek istiyoruz." dedi.
CİHAN

Yorumlar