46 yıllık kan davası barışla sonlandı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 46 yıl önce başlayan kan davası barış ile sonuçlandı. Barış yemeği, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün girişimleri sonucu gerçekleşti. Ahmet Türk, “Amacımız aşiretler arası...

Google Haberlere Abone ol
46 yıllık kan davası barışla sonlandı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 46 yıl önce başlayan kan davası barış ile sonuçlandı. Barış yemeği, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün girişimleri sonucu gerçekleşti. Ahmet Türk, “Amacımız aşiretler arası barışı sağlamak değil, tüm Ortadoğu ve halklar arasında barışı sağlamaktır.” dedi.

Viranşehir’de Hıdreka aşiretinin Yavuklu ve Kaya aileleri arasında 46 yıl önce husumet doğdu. Husumet sonucu aileler arasında çatışmalar yaşandı ve 7 kişi hayatını kaybetti. Yıllardır çeşitli parti ve kurumların devreye girmesine rağmen kan davası bir türlü sonuçlanmadı. En son BDP’lilerin araya girmesi sonucu iki aile barışmayı kabul etti. BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin’in girişimleri sonucu iki aile Viranşehir’in Palax (Eşkin) köyünde barış yemeğinde bir araya geldi. Barış yemeğine DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Urfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, Viranşehir Belediye Eş Başkanı Filiz Yılmaz, BDP ilçe yöneticileri ve binlerce vatandaş katıldı.

Barışa ev sahipliği yapan Kaya ailesi misafirlerini köyün girişinde karşıladı. Ardından Yavuklu aileleri Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk tarafından köye getirildi. Tekbirler eşliğinde iki aile tokalaşarak barıştırıldı. Kan davasında yaşamlarını yitirenler için dualar okundu. Okunan duaların ardından ilk olarak konuşan Diyarbakır Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir, iki aileye teşekkür etti. Barışın imarlarına ve emeği geçenlere teşekkür eden Baydemir, "Ailelerimiz 46 yıllık bir kan davasının barışla son bulması için ellerinden geleni yaptılar. İki ailemize de defalarca teşekkür ediyoruz. Barış herkesin istediği bir şeydir. Barış herkesin arzusudur. Dileriz ki bu barış husumetli aileler de örnek olur ve onlar da barış için mücadele ederler." dedi.

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ise "İki aileye sonsuz teşekkür ediyorum. Amacımız aşiretler arasında barışı sağlamak değildir, amacımız tüm halklar arasında barışı sağlamak ve Ortadoğu'nun barışına temel atmaktır. 46 yıldır bu ailelerimiz arasında kan davası vardı. 46 yıl önce başlayan bu husumet günümüze kadar geldi. Şu anda bu ailelerimizin birçok genci birbirini tanımıyor fakat birbirlerine düşman durumdalar. Bu husumetin bitmesi bizi çok sevindirdi. İki ailemize de teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Yavuklu ailesinden bir heyet, Kaya ailesinin reisi olan Ahmet Kaya’yı hasta yatağında ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve gazetecilere barış pozları verdi. Ardından binlerce kişi barış yemeğine geçti. Barış yemeğinde 100 koyun, 5 ton pirinç yemek yapılarak misafirlere servis edildi. Köyde 12 adet çadır kuruldu. 15 gün sonra ise barış yemeği Yavukluların Büyükmutlu köyünde yapılacak. CİHAN

Yorumlar