450 yıllık eseri gün yüzüne çıkıyor

Mimar Sinan'ın 450 yıl önce Alibey deresi üzerine inşa ettiği Mağlova Su Kemeri, Dünya Su Günü'nde yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
450 yıllık eseri gün yüzüne çıkıyor

Sultangazi Belediyesi sınırları bünyesinde bulunan kemerlerin çok çok yakında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması bekleniyor.

Sultangazi ilçesi Alibey Barajı üstünde 450 yıl öncelikle Mimar Sinan vasıtası ile inşa edilen Mağlova Su Kemeri, 22 Mart Dünya Su Günü’nde turist rehberlerini ağırladı. Dünyanın en ciddi mimarlık şaheserlerinden bir tanesi şekilde gösterilen 450 yaşındaki Mağlova Su Kemeri 258 mt. uzunluk, 36 mt. yüksekliğe sahip bulunan barındırdığı mühendislik - mimari ve estetik nitelikleri sebebi ile şaheser şekilde nitelendiriliyor.

“MİMAR SİNAN TURLARI DÜZENLENECEK”

Mağlova Kemerleri’ni dünya mirasına kazandırmak için harekete geçen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, TURSAB ile ortaklaşa bir projeye imza atarak Mimar Sinan Turu dizmek için harekete geçti. Sultangazi Belediyesi projesi kapsamında eğitim saha takribî 50 turist rehberine Mağlova Su Kemeri’ni gezdirdi.

REHBERLER MAĞLOVA’YA HAYRAN KALDI

İlk öncelikle İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi bulunan Cebeci köyüne götürülen rehberler burada tarihsel bir kiliseyi de gezdi. Rehberler daha sonra Alibey deresinin yanındaki patika yollardan Mağlova Su Kemerleri’ni ziyaret etti. Kemerleri gören turist rehberleri kemerlerin mimarisine hayran kalırken fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedi.

“MİMAR SİNAN SADECE MAĞLOVA’YI YAPSAYDI YİNE AYNI ŞÖHRETE KAVUŞURDU”

Sultangazi Belediyesi’nin desteğiyle Mağlova Su Kemerleri’ni belgesel oluşturan Umut Mete Soydan, Kemeri bütün dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Soydan, şu an bünyesinde bulundukları Mağlova Su Kemerinin 450’inci yılında bir belgesele konu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkçe ve İngilizce olmak üzere 60 dakikalık bir belgesel hazırladık. Nisan ayında gala yaparak bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz. Çünkü, Mağlova sahip bulunduğu özellikler nedeni ile dünyanın en ciddi eserlerinden biri.

Uzmanlar, Mağlova Su Kemeri için şunu anlatım ediyor; ‘Sinan, Süleymaniye ve Selimiye bunun şeklinde hiç bir eserini yapmamış olsaydı, yalnızca Mağlova Su Kemeri’ni yapmış olsaydı, tıpkı şöhrete kavuşurdu’ diyorlar.”

“BURADA GİZLİ BİR HAZİNE VAR”

Dünyada mimar şekilde bilinirliği en yüksek bulunan insanın Mimar Sinan olduğunu kaydeden İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de Mimar Sinan’ın İstanbul’da oldukça çok eseri bulunduğunu söyledi.

Bilgili, Mimar Sinan’ın eserlerinden bir kültür turizmi ürünü ortaya çıkarmak için alt bina oluşturmaya çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alt binanın bünyesinde bu turu turistlere anlatacak yetişmiş rehberlere ihtiyacımız var. Rehberlerimiz bu konu hakkında teorik ve uygulamalı eğitimlerini aldı. Eğitimin son gününde bu kemerlere geldik. Maalesef burayı mimarlar da Türkler’de çok çok fazla bilmiyor. Turumuzun amacı, mimarlık kültürüne meraklı insanlara, mimarlara, yerli ve yabancı turistlere bu turu tanıtmaktır. İnsanlar İstanbul’da belirli bölgeleri gezip İstanbul sona erdi diye düşünüyor fakat burada saklı bir define var.”

“MAĞLOVA SU KEMERİNİ TURİSTLERE TANITMAYI BİR BORÇ BİLİYORUZ”

Çin ve Japonya’dan gelen yabancı turistlere rehberlik eden ve Mimar Sinan Turu eğitimi saha rehberlerden Ali Aktaş, TURSAB’dan aldıkları eğitim yardımı ile Mimar Sinan’ın hiç bilmedikleri eserlerini öğrendiklerini kaydederek “Mimar Sinan’ın muhteşem eserlerini gördük. Burayı bütün turistlere tanıtmayı bir borç biliyoruz” biçiminde konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar