43 yıldır demir dövüyor

Aydın'ın Efeler ilçesi Kalfaköy Mahallesi'nde yaşayan Halil Kocacerit (53), gelişen teknolojiye inat 10 yaşında çırak olarak başladığı demircilik mesleğini sürdürüyor. Bir zamanların gözde mesleği olan demirciliğin artık cazibesini...

Google Haberlere Abone ol
43 yıldır demir dövüyor

Aydın'ın Efeler ilçesi Kalfaköy Mahallesi'nde yaşayan Halil Kocacerit (53), gelişen teknolojiye inat 10 yaşında çırak olarak başladığı demircilik mesleğini sürdürüyor. Bir zamanların gözde mesleği olan demirciliğin artık cazibesini kaybettiğini, yetiştirmek için çırak dahi bulamadığını belirten demirci ustası Halil Kocacerit, her gün işyerine gelip, ocağını yakıp tezgahının başına geçiyor. Mesleği teknolojiye kurban gitse de teknolojiden faydalanan Halil usta, ateşini, el veya ayaklı körükle değil, elektrikli motorla körüklüyor. Kızgın alevlerle demirleri tavlayarak, örsün üzerinde, bileğinin gücüyle vurduğu çekiçle şekil veriyor.

    Bir zamanların gözde mesleği olan demircilik para kazandırmasa da alın teriyle işini yapmaya devam eden Halil Kocacerit, "3 çocuğum vardı. Demircilikle 2 kızımı evlendirdim. Oğlum okuyor. Emekli oldum. Allah bereket versin az çok para kazanıyoruz. Bizden sonra bu işi yapacak kimse olmayacak gibi. İş için gelenler, ne öğreneceğim değil, kaç para alacağım diyorlar.” dedi.

    Tarımda makineleşmenin yaygınlaşmasıyla cazibesini yitiren demircilikle geçimini sağlayan Halil Kocacerit, ustasından öğrendiği mesleğini öğretecek çıkar bulamamaktan yakınıyor. 43 yıldır her türlü demire şekil veren Halil Kocacerit, demir malzemeyi kömürle oluşturulan kora bırakıp, çekiçle örste dövdükten sonra demiri suda soğutup son şeklini vererek tarım aletleri yapıyor.

    Aydın’ın zeytin, incir, kestane ağaçları dağlık arazilerde yer aldığı için çiftçilerin buralarda çift sürebilmek için karasaban kullandıklarını teknoloji ilerlemesine rağmen öküz ve atlar için pulluk üretilmediğini belirten Kocacerit, öküz ve at için demirden saban yapıyor, tamiratını da yapıyor.

    On yaşında çırak olarak demir ustasının yanında işe başlayan Halil Kocacerit, “Yaklaşık 33 yıldır Kalfaköy Mahallesi'nde demir ustalığı yapıyorum. Bu işi devam ettirecek çırak bulamıyorum. Artık demir ustası pek kalmadı. Günümüzde teknolojinin gelişmesine rağmen bu mesleği sürdürmeye kararlıyım. Binlerce derece sıcaklıkta ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. Her türlü demire şekil verip demirden orak, pulluk, keski, burç, zikke gibi aletler yapıyor, bunların tadilatını da yapıyorum.” şeklinde konuştu.

    Demirciliği yaz kış demeden sıcakta ve soğukta yaptıklarını belirten demirci ustası Kocacerit, “Alnımızın teriyle ekmek kazanıyoruz. Ekmek parası kazanıyoruz. Devam ettirmeye çalışıyorum ama öldü bizim meslek. Arkasından çırak yetişmiyor. Kuvvet lazım kuvvet olmazsa bu iş olmuyor. İşte iş olmayınca olmuyor insanın olmuyor. Eski demirleri değerlendiriyoruz. Pazarcılara satıyoruz. Gelip kendileri buradan alıyorlar. Köylülerimizin işini görüyoruz. Piyasada yapan yok arkadaşım. Bu meslek zor , ama köylülerimiz gelip, ihtiyaçlarına göre alet yaptırıyorlar. Biz de yapıp geçimimizi sağlıyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar