40 yıllık ustasından 'sağlıklı ayakkabı' uyarısı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık kağıt ve mukavvadan ayakkabı üretiliyor. Peki ayak sağlığı için ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli? Bursa’da meslekteki 40’ıncı yılını dolduran ayakkabı imalatçısı Ahmet Küçükaslan, piyasada ‘ucuz’ diye alı.

Google Haberlere Abone ol
40 yıllık ustasından 'sağlıklı ayakkabı' uyarısı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık kağıt ve mukavvadan ayakkabı üretiliyor. Peki ayak sağlığı için ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli? Bursa’da meslekteki 40’ıncı yılını dolduran ayakkabı imalatçısı Ahmet Küçükaslan, piyasada ‘ucuz’ diye alınan ayakkabıların ayak sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Küçükaslan, kağıttan bile ayakkabı üretildiğini, ayak sağlığını korumak için rastgele ayakkabı alınmaması gerektiğini dile getirdi. En çok kadınların yanlış seçim sonucu ayak sağlığı sorunları yaşadığına dikkat çeken Küçükaslan, yüksek topuklu ayakkabı kullananların küçük kazalar yaşayabileceğini söyledi. Küçükaslan şunları kaydetti: "Yüksek topuklu ayakkabılar ayak sağlığı problemlerine yol açabiliyor. Yüksek topuklu ayakkabı giyme süresini azaltıyor. Topuksuz ayakkabı tercih edilmelidir. Güçlendirilmiş topuklu, parmaklara hareket imkanı veren ve spor ayakkabı tasarımından yola çıkılarak üretilmiş hafif ayakkabılar da tercih edilebilir. Ayak sağlığı problemlerini en aza indirmenin yolu sağlıklı ayakkabı kullanımından geçiyor. Günlük yaşamda, yüzlerce ton değerinde basınca maruz kalan ayaklarımız, sakatlanma riskiyle karşı karşıyadır. Bu sebeple doğru ayakkabı seçimi çok önemlidir."

"HEM CEBİNİZİ HEM AYAK SAĞLIĞINI DÜŞÜNÜN"

Ayakkabı almak isteyen vatandaşın hem cebini hem de ayak sağlığını düşünmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Küçükaslan, "İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra satın alın. Ayakkabının içini elle kontrol ederek astar gibi kısımlarda ayağı rahatsız edici kırışıklıklar bulunmadığını kontrol edin. Ayakkabının dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına, dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat edilmeli. Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Çocuk ayakkabılarının arkalarının sert, ön bölümünün esnek olmasına ve burun bölümünün parmakları sıkmamasına dikkat ediniz." dedi.

"EHİL OLMAYANLARA TAMİR ETTİRMEYİN"

Ayakkabı tamirciliği mesleğinin de son yıllarda büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Ahmet Küçükaslan, "Mahalle aralarında, baraka tarzı yerlerde hatta seyyar olarak eline makineyi alan ayakkabı tamirciliği yapıyor. Ortopedik ayakkabıları gelişi güzel tamircilere teslim etmemek lazım. Bir taraftan korsan tamirciler bir taraftan da çırak bulamama sıkıntısı yaşıyoruz. Birçok meslekte olduğu gibi bizler de çırak bulamıyoruz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar