40 yıl aradan sonra Güneş Moteli v.2.0

Tarihe "Güneş Moteli" rezaleti olarak geçen CHP'nin unutulmayan skandalı bugün bir kez daha tekrarlandı. CHP 1977 yılında 11 milletvekilini satın alarak azınlık hükümetini yıkmış, yerine Ecevit hükümetini kurmuştu. Ancak Güneş Moteli skandalıyla kurulan Ecevit hükümeti iki yılını doldurmadan yıkılmıştı.

Google Haberlere Abone ol
40 yıl aradan sonra Güneş Moteli v.2.0

Mustafa Güneş | sonhaberler.com

AK Parit ve MHP'nin ortak teklifiyle seçimin 24 Haziran'a alınması muhalefetteki partilerin dengesini alt üst etti. Eli ayağı birbirine giren CHP, hala bir aday üzerinde uzlaşma sağlayamazken, İyi Parti üzerinden kara bir propaganda yürütmeye başladı. CHP, erken seçim tarihinin açıklandığı ilk günden itibaren İyi Parti'nin engellenmek isteneceğini, bu yüzden İyi Parti'nin seçime giremeyeceğini ileri sürerek sunî bir gündem oluşturmaya başladı. Bununla da yetinmeyen CHP, 100 bin imzayla Cumhurbaşkanlığına aday çıkaramama ihtimali olan İyi Parti'nin imdadına yetişti. Ancak bunu yaparken tarihe "Güneş Moteli Skandalı" olarak geçen olayı da tekrar etmiş. CHP halkın oylarıyla seçilmiş 15 milletvekilini İyi Parti'ye ödünç vererek ona Meclis çatısı altında grup kurdurma kararı aldı. Ancak bunu yaparken halık iradesiyle seçilen 15 milletvekilini bir mal gibi başka partiye vermesi tepkilere neden oldu. CHP 1977 yılında da AP-MSP ve MHP tarafından kurulan azınlık hükümetini yıkmak için 11 milletvekilini "mal gibi" satın alarak hükümeti yıkmış, kendi hükümetini kurmuştu.

Ankara'da bugün yaşanan ödünç milletvekili verme skandalı ise işte bu Güneş Motel Skandalı'nı hatırlattı.

Peki Güneş Motel Skandalı ya da Olayı nedir?

Güneş Motel Skandalı, CHP Eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in azınlık hükümetini yıkmak için karşı partilerden 11 milletvekilini satın aldığı olayın adıdır.

5 haziran 1977'de gerçekleşen ve CHP 'nin yüzde 40 barajını geçerek rekor kırdığı seçimlerden sonra kurulan CHP azınlık  hükümetinin Meclis'ten güvenoyu alamamasının ardından, ikinci milliyetçi cephe hükümeti kuruldu. Hükümet kurmayi 11 oy ile kaçiran Ecevit, "kumar borcu olmayan 11 adam ariyorum" diyerek, kapılarını  AP'li milletvekillerine açti. İstanbul'da Güneş Motel'de yapılan bakanlık pazarlıklarının ardından, 11 AP'li milletvekili CHP'ye geçti. AP-MSP ve MHP koalisyonunu düştü. Ecevit, 11 AP milletvekilini bakan yaparak hükümeti kurdu. 11 milletvekilinden 11 ayrı ses çıktı. Ecevit'in hükümeti 22 ay sürdü. Bu olay yakın siyasi tarihimize Güneş motel olayı olarak geçmiştir.

CHP'nin Eski Başkanı Ecevit AP'den istifa eden 12 vekille, CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonuyla belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteli'nde görüştü ve CHP'ye geçişleri karşılığında bakanlık ve Ecevit'in idaresine destek pazarlığı yaptı. AP'den ayrılan vekillerin gensoruyu desteklemesi neticesinde 41. Türkiye Hükûmeti düşürüldü. Cemalettin İnkaya bu gensoru görüşmelerinde oy vermedi. Böylece 12 vekil sayısı 11'e düştü ve Güneş Motel Olayı da bu nedenle 11'ler olayı olarak da anıldı. Ecevit, Oğuz Atalay'ın bakanlık teklifini reddetmesi sonrası geri kalan eski-AP'li 10 vekile bakanlık vererek 42. Türkiye Hükûmeti'ni kurdu.

Yorumlar